Študentsko delo delovna doba

Študentsko delo delovna doba je aktualna tematika za vse delovno aktivne študente. Študentsko delo ti prinaša tudi nekaj delovne dobe! Kakšna vrednost delovne dobe ti pripada glede na dobljen zaslužek in koliko odšteješ za invalidsko in pokojninsko zavarovanje pa si preberi v nadaljevanju. 

Osnova, ki jo uporabimo za izračun pokojninske oziroma delovne dobe je prihodek študenta oziroma dijaka za preteklo leto. Na podlagi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je pokojninska oziroma delovna doba za študentsko delo odvisna od mesečnega prihodka študenta. Pokojninska ali delovna doba se izračuna na podlagi bruto zneska. Ta je naveden na napotnici, ki jo mora študent priskrbeti pred opravljanjem dela. 

študentsko delo delovna doba

Študentsko delo delovna doba – kako jo izračunam?

Pokojninska ali delovna doba se šteje na podlagi zaslužka študenta. Od bruto zaslužka se odvede 15,5 % za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar študentu šteje v pokojninsko oziroma delovno dobo. V skladu z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ, vsak študent pridobi 1 mesec pokojninske dobe, ko doseže 60% povprečne mesečne bruto plače za zadnje leto. Izračun je vedno zgolj informativne narave. Kalkulator za izračun ti je na voljo na tvojem najljubšem študentskem servisu. Vanj vneseš podatke o zaslužku v preteklem letu, kot odgovor pa dobiš trajanje tvoje pokojninske oziroma delovne dobe za izbrano leto v mesecih in dnevih. Mnogi študentski servisi pa pokojninsko dobo beležijo že sproti, glede na tvoj prihodek v preteklem mesecu. 

študentsko delo delovna doba - kako jo izračunati

Kot že omenjeno je izračun, ki ga pridobite na študentskem servisu informativne narave. Če želiš točen izpis o trajanju tvoje pokojninske in delovne dobe, ga lahko dobiš na območni enoti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ali pa izpolniš Vlogo za izpis informacije o trajanju zavarovanja za zavarovance iz 18. člena ZPIZ-2, katerega pošlješ na območno enoto Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

Preveri aktualna študentska dela na spletni strani Mjob in poišči pravega že danes.

Morda te zanima tudi:
Študentsko delo izračun
Študentsko delo Maribor
Študentsko delo Celje

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *