Savne

Si želite obiskati in se razvajati v savni?

Savne so odlična izbira za vse ljubitelje toplote, vročine in spoščanja v termah. Največ obiskovalcev savne privlačijo prav v mrzlih zimskih dneh, kadar je potrebno segreti svoje kosti. Čas, ki ga bost epreživeli v savnah bo sproščen in lagoden. Za različne oblike programov bo poskrbel “savna mojster”, ki bo s pomočjo različnih programov, ki se izvajajo v savnah poskrbel za dodatno popestritev vašega dopusta.

Prepričani smo, boste s pomočjo osebja v savni doživeli nepozabne trenutke vašega dopusta. Za vse, ki v savne ne hodite redno smo za vas zbrali nekaj pomembnih informacij in nasvetov pred odhodom v savno.

Predlagamo vam, da vsaj 2 uri pred obiskom savn ne zaužijete “težke” hrane. Nikakor vam ne bo lagodno sedenje na vročini s polnim trebuhom. Pite zadosti količine vode že pred vstopom v savno. Lahko uživate tudi pijačo, ki je obogatena z elektroliti, nikakor pa vam ne priporočamo sladkornih pijač in hrane med savnanjem. V savni namreč prečistite svojo telo, ter tako poskrbite, da odvečne svari gredo iz vašega telesa.

Različne vrste savn

Savne ločimo na več različnih vrst, glede na način delovanja. Ena izmed najbolj znanih je Finska savna. Prav finci so znani kot narod, ki najbolj množično obiskuje savne. Ena izmed zanimivosti je tudi ta, da finsko savno poznamo že več tisoč let. Prav rimljani pa so bili tisti, ki so prvi začeli množično uporabljati terme. Izkoristili so njene pozitivne učinke. Vendar pa je v tistih časih dostopnost do term in savn bila veliko manjša, kot sedaj. V današnjih časih si obisk savn oz. term lahko privošči praktično vsak. V tistih časih, pa je bilo obiskovanje term na voljo zgolj bogatemu delu prebivalstva.

Na srečo je danes obisk saven zelo popularen. Prav savne imajo ogromno blagodejnih učinkov za vaše telo. Med drugim povzročijo pospešeno presnovo v vašem telesu in sproščanje mišic. Savno je tako primerna za športnike vseh disciplin. Z veseljem se v savno odpravijo vsi vzdržljivostni športniki, ki potrebujejo hitro in dobro regeneracijo ponapornih tekmah in treningih.

Te dve pozitivni stvari, pa nista edini. Za vas smo pripravili še boljše učinke savne. S sedenjem v savni boste okrepili srce in vaše ožilje. Vaš utrip bo povečan in krvni obtok razširjen. Zaradi potenja, ki ga boste ustvarili tekom preživljanja časa v savni boste pomagali odpravljati različne kožne bolezni. Po nekaterih raziskavah naj bi reden obisk savn pomagal tudi pri odpravljanju celolita. Prav tako pa bo obisk savne blagodenjo vplival na vaš celotni gibalni sistem.

Savna pa nima samo fizičnega učinka na naše telo. Dokazano je savna zelo dober pripomoček za sproščanje stresa od napetega življenja. Tam boste našli mir in prebrali knjigo, se posvetili razmišljanju o stvareh, ki jih boste v prihodnjem pričeli. S pomočjo čaja in vode pa poskrbeli za pravilno dehidracijo.

Infrardeča savna

Infrardeča savna, ki ji pravimo tudi IR savna je v zadnjih letih prodbila na zanimanju. Enostavna uporaba in varnost sta dva razloga za njeno veliko popularnost. Zaradi infrardečega delovanja, boste na svoje telo vplivali globinsko. Grelniki, ki sevejo infrardečo energijo bodo namreč poskrbeli za toploto v prostoru. IR žarki, ki prodrejo v naše telo tako pospešijo kroženje krvi in zvišajo telesno temperaturo, kar posledično pomeni večje znojenje vašega telesa. Prav infrardeča savna ima zelo podobne učinke na vaše telo kakor sonce, le da vas le ta ne more “opeči”.

Pravzaprav infrardeča savna ne segreva zraka. Segreva telesa, ki se nahajajo v prostoru. Celotno bistvo infrardeče savne je to, da pri temperaturi, ki se giblje okoli 50 stopinj Celzija doesečno do kar 3 krat večje pozitivne učinke na naše telo. Prav zaradi tega je infrardeča savna primerna za vse, ki imajo blage zdravstvene težave in jim finska savna ne ugaja.

Na spletu lahko najdemo ogromno pozitivnih učinkov, ki jih ta oblike savne ima. Za vas smo zbrali nekaj najzanimivejših. Ta vrste savne bo zmanjašal vašo utrujenost in odpravila stres, ki ga doživljate v vašem življenju. Prav vsak človek je izpostavljen določeni vrsti stresa, ki predstavlja za naše telo ogromno obremenitev. Zaradi stresa lahko nastanejo tudi različne bolezni!

Vaše telo se tako v savni sprosti tako fizično, kakor psihično! Prav tako imamo pozitiven učinek na elastičnost kože, poškodovane mišice, tkiva in vezi, povečanje cirkulacije krvi in celo upočasnjeno staranje!

Turška savna (parna savna)

Turška savna je nedvomno ena izmed oblik savn, katero ste že poznate. Za razliko od predhodnih saven, ki smo jih predstavili v članku, pa parna savna oziroma turška savna ena izmed najstarejših oblik čiščenja telesa. Značilnost turške savne je visoka vlažnost, ki jo dosegamo s pomočjo vode. Sama temperatura je v turški savni najnižja. Giblje se nekje med 45 in 55 stopinjami Celzija. Občutek vročine pa nastane zaradi visoke vlage v njeni notranjosti. Naravna in eterična olja so lahko odličen dodatek pri uporabi savne. Prav tako pa se redno uporabljajo programi, kjer se v tej obliki savne namažete po celotnem telesu s soljo, medom ali katerim podobnim sredtvom. Ker se notranjost savne preprosto spere z vodo med samim obiskom savne, je uporaba soli in meda odlična izbira. V finski ali infrardeči savni pa si kaj takšnega zaradi lesene notranjosti ne moremo privoščiti.

Turška savna ima pozitivne včinke na našo dihalno pot, podobno kot inhaliranje. Odprejo se kožne pore, kar vpliva na naravno čiščenje vašega telesa in kože. Koža tako postane nežna in gladka.

Tako kot IR in finska oblika savne, pa tudi turška pripomore k pospešenemu krvnemu obtoku. Blaži poškodbe in revmatična obolenja. Odlična je tudi sa vse, ki imate artritis. Zmanjšali boste svoj stres in celo odpravili odvečne kilograme!

Splošni nasveti za uporabo savne

V kolikor niste redni obiskovalec savne je priporočljivo, da se držite nekaj preprostih nasvetov, ki smo jih namenili vsem tistim, ki se s tem srečujete prvič.

Za začetek naj povemo, da savna ni priporočena za ljudi, ki imajo zdravstvene težave, kot je obolenje srca in ožilja, kronične bolezni, viruse, infekcije… V kolikor mislite, da bi vam obisk savne lahko škodil, se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom!

Za vse ostale, ki lahko savno obiskujete brez skrbi za negativni vpliv na vaše telo pa predlagamo:

  • pred odhodom v savno ne jejte vsaj 2 uri
  • pred odhodom v savno pijte vodo, ki jo lahko obogatite z elektroliti
  • med obiskom savne ne jejte
  • med obiskom savne pite vodo ali čaj, ki ga priskrbijo v termah (lahko pijete tudi elektrolite)
  • v savni se ne zadržujte več kot 15 minut
  • po odhodu iz savne se vsakič stuširajte
  • priporočljiva je uporaba hladnega tuša
  • namakajte se v mrzli vodi in bazenu
  • uporaba brisače je obvezna

Vse vrste savne so koristne za vaše telo, zato vam predlagamo, da glede na članek, ki smo ga za vas pripravili izberete tisto, ki vam najbolj ustreza!

 

savne
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *