Napotnica za študentsko delo

Napotnica za študentsko delo predstavlja nepogrešljiv dokument za vse dijake ali študente, ki se odpravljajo na počitniško delo. Napotnica za študentsko delo namreč mora biti izdana še pred začetkom dela. Mora biti dostopna na lokaciji, kjer bo študent ali dijak opravljal določeno delo.

Napotnica za študentsko delo

V primeru, da napotnica za študentsko delo ni izdana, se smatra, da mladostnik delo opravlja »na črno«, kar pa je po zakonu kaznivo. V izogib kazni je boljše, če pred »študentsko službo« tudi ti poskrbiš za stalno ali enkratno napotnico. V nadaljevanju tokratnega članka pa bomo o tem dokumentu predstavili še več informacij. Če tudi ti želiš izvedeti več o tem, te prijazno vabimo, da nadaljuješ z branjem. 

Izpolnjevanje napotnice

Naj že na začetku omenimo, da je napotnica za študentsko delo lahko stalna ali enkratna. Slednja ima veljavnost le za točno določen čas, stalna pa vse do preteka statusa. Poleg tega velja, da je enkratna napotnica za študentsko delo namenjena obračunu študentskega dela za krajše časovno obdobje oziroma za kratkotrajna dela. Za prejem nakazila mora delodajalec izpolniti podatke na dokumentu, slednjega pa mora poslati oziroma posredovati študentskemu servisu Mjob, lahko pa jo obračunajo tudi prek aplikacije Moj Mjob. Nakazilo je pri enkratni napotnici le eno. Pri izpolnjevanju se pojavijo štirje izvodi (prvi je namenjen podjetju ali naročniku, drugi in tretji izvod sta namenjena študentskemu servisu, četrti izvod pa predstavlja potrdilo za študenta).

Izpolnjevanje napotnica za študentsko delo

V kolikor so vse rubrike ustrezno izpolnjene, je napotnica za študentsko delo veljavna. Stalna oblika napotnice pa velja do prenehanja statusa dijaka oziroma študenta. Študentski servis pa jo sicer lahko izda tudi za krajše časovno obdobje. Namenjena je dijakom in študentom, ki opravljajo predvsem študentsko delo za daljše časovno obdobje, znotraj katerega se lahko pojavijo tudi prekinitve. Na eno stalno napotnico je možno obračunati več nakazil. V primerjavi z enkratno napotnico ima stalna le dva izvoda (prvi izvod je namenjen podjetju, drugi izvod je namenjen članu). Pri danem dokumentu se zaslužek dijakov oziroma študentov obračuna v aplikaciji Moj Mjob ali na obračunskem listu, ki ga delodajalec potrdi in pošlje v eno izmed poslovalnic.

Ne spreglejte:

Kako pridemo do napotnice

Si se morda vprašal, kako sploh prideš do napotnice? Odgovor je preprost. Omenjeni dokument namreč lahko naročiš na tri načine, in sicer: tako, da pokličeš v eno izmed poslovalnic študentskega servisa Mjob; osebno, če se oglasiš v eni izmed poslovalnic ali pa z nekaj kliki v spletni poslovalnici Moj Mjob. Ob naročilu tega dokumenta moraš obvezno podati naslednje osebne podatke: priimek in ime, člansko številko ali rojstni datum, naziv delodajalca, pri katerem boš delal, vrsto dela ter datum pričetka in zaključka dela.

Mjob

Vse opisano velja za člane študentskega servisa Mjob. V kolikor še nisi njihov član, ti svetujemo, da se jim pridružiš čim prej. Poudariti moramo, da je članstvo v Mjobu popolnoma brezplačno, hkrati pa ti prinaša številne dnevne, tedenske ali mesečne ugodnosti. Včlaniš se lahko enostavno v dveh korakih: z registracijo in vpisom prek spletne aplikacije Moj Mjob. Pa naj ti na tem mestu še malce bolj natančno predstavimo, kako poteka registracija po korakih: 

  1. V obrazec na spletni strani za registracijo moraš vpisati svoje osebne podatke. Preden pa jih oddaš, natančno preglej in preveri, ali so pravilno zapisani.
  2. Na svoj elektronski naslov boš prejel e-mail, v katerem moraš svojo zahtevo za dostop do aplikacije Moj Mjob preprosto potrditi, in sicer s klikom na povezavo.
  3. Povezava te bo odpeljala na začasno stran s štirimi polji, v katera moraš vpisati štirimestno kodo. Slednjo so ti posredovali v SMS-sporočilu. Le-to se pošlje avtomatsko ob kliku na povezavo v e-mailu. Tvoja naloga je, da vpišeš številko in jo potrdiš.
  4. Nato si izbereš še svoje uporabniško ime in pa dovolj zahtevno geslo, s katerima boš dostopal do aplikacije Moj Mjob v prihodnje.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *