Kotel za kuhanje

Kotel za kuhanje je izredno pripročna in uporabna stvar, ki jo doma ali v proizvodnji mora imeti vsak ljubitel kuhe marmelad, soka, barjenja…

V tem članku bomo pregledali specifikacije kotla za kuhanje in pregledali v čem se razlikujejo modeli, ki jih najdemo na našem trgu.

Sestava kotla za kuhanje

Kotel za kuhanje je v večini sestavljen iz inoxa. Gre za nerjavno jeklo, ki ima vsaj 50 % deleža železa. Z izrazom narjavno jeklo se poimenuje materijal (jeklo), ki ob dolgotrajnem stiku z vodo, izpostavljenosti z vlago… ne začne rjaveti. Beseda inox izhaja in francoske besede inoxydable = nerjaven, prepričani pa smo, da vam je dobro znan tudi izraz rostfrei (nemško). Vse besede imajo isti pomen.

Kotel za kuhanje je pri vsaki uporabi izpostavljen tekočini in vlagi, zato je zelo pomembno, da je “odporen” na rjavenje. Za takšne produkte je seveda inox, najboljša izbira.

Lahko bi rekli, da je kotel za kuhanje praktično v celoti sestavljen iz inoxa. Vendar temu ni tako. Na samem kotlu za kuhanje lahko najdemo tudi druge materijale, kot je motor, gumbe in električno napeljavo. Vse te stvari niso v neposrednem stiku z tekočino, zato skrbi ne boste imeli.

Skozi leta se je razvoj kotlov za kuhanje razvijal. Zato imamo sedaj kotel za kuhanje, kjer temperaturo urejamo ročno s pomočjo digitalne nastavitve temperature. Pribljižno tako, kot to naredite v vašem avtomobilu.

Uporaba kotla za kuhanje

Kotel za kuhanje lahko uporabimo za različne namene. Največkrat pa ga v praksi uporabljamo za kuhanje marmelad, pripravo golaža in podobnih jedi “iz lonca”, pripravo različnih omak in juh, ter barjenje mesnih proizvodov.

V kolikor potrebujete pasterilizator za sok, pa lahko s pomočjo dodatne špirale opravite tudi to.

Različni modeli kotla za kuhanje

Kotel za kuhanje lahko dobimo v treh različnih modelih. Sama kvaliteta in materijal posameznih modelov, se med seboj ne razlikujej. Glavna razlika je velikost kotla za kuhanja.

Najmanjši model razpolaga s kapaciteto 130 L volumna kuhe. Moč motorje znaša 0.55 kW in deluje pod električno napetosto 400 V. S takšnim kotlom boste dosegali temperaturo do 200 stopinj celzija, saj je moč grelca kar 9 kW.

Srednji model deluje pod enako električno napetostjo in močjo motorja. Prav tako je enaka maksimalna temperatura, ki jo grelec doseže. Glavna razlika pa je kapaciteta. Srednji model ima na voljo 170 L volumna za kuho in ima moč grelca 12kW.

Največji model kotla za kuhanje ima enako maksimalno temperaturo, kot njegova predhodnika. Prav tako razpolaga z enako močjo motorja – 0.55 kW in električno napetostjo – 400 V. Opazimo pa lahko veliko večji volumen kuhe. Gre za 250 litrov prostornine, ki bo kos prav vsaki kuhi. Kotel za kuhanje takšne velikosti je primeren za industrijsko kuho oz. kuhanje večjih količin. S pomočjo 18 kW grelca, pa bo poskrbel, da bodo huhani izdelki vedno pravega okusa.

Glede na kapiceto, ki jo potrebujete, si izberite tistega, ki vam najbolj ustreza!

Kotel za kuhanje
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *