Koliko CO2 vsebuje pivo?

Koliko CO2 vsebuje pivo? Na to vprašanje vam bomo odgovorili v nadaljevanju današnjega članka. Če torej želite izvedeti, koliko CO2 vsebuje pivo, potem nedvomno morate nadaljevati z branjem tokratnega članka.

Koliko CO2 vsebuje pivo

Znano je, da ljudje pivo uživamo že vsaj 5.000 let. Njegova glavna značilnost je iz mehurčkov sestavljena pena na vrhu. Pa ste se kdaj vprašali, koliko je teh mehurčkov oziroma koliko CO2 vsebuje pivo? Preprost in kratek odgovor bi bil: »ogromno«. Še preden pa vam sploh odgovorimo na zastavljeno vprašanje, naj vam najprej povemo, zakaj so prisotni mehurčki v pivu in kako nastanejo.

Točilna naprava za pivo Blade - Točeno pivo doma - Rundasekunda

Iz katerih sestavin je izdelano pivo?

Vedite, da je najbolj priljubljena alkoholna pijača na svetu je narejena iz štirih sestavin – žitnega slada (običajno ječmenovega), hmelja, kvasa in vode. Naštete sestavine  gredo skozi proces fermentacije oziroma alkoholnega vrenja. Tekočino tik preden do konca povre (to pomeni: tik preden kvasovke do konca pojedo sladkorje v pivu in iz njih naredijo CO2 in alkohol), ohladijo in jo dajo počivati. V tem času se pivo prečisti, posedejo se kvasovke in ustavi se alkoholno vrenje. Ko pivo ustekleničijo oziroma polnijo v pločevinke, tekočini dodajo še dodaten ogljikov dioksid, tako da je tekočina z njim dovolj nasičena. In ko ljudje pivo odpremo ali natočimo, se ta plin izloči v obliki mehurčkov.

Pivo v sodčku - Heineken - Rundasekunda

Koliko CO2 vsebuje pivo? Pri “štetju” mehurčkov oziroma količine CO2-ja so raziskovalci preučevali pivo s 5% alkohola. Ta je bil natočen v pol litrski kozarec pri temperaturi 6 stopinj Celzija. Pri teh pogojih v kozarcu s pivom nastane med 200.000 in 2 milijona mehurčkov. Znanstveniki so  tudi ugotovili, da je število mehurčkov odvisno od koncentracije CO2, prostornine mehurčkov in točke, v kateri je v pivu tako malo CO2, da novi mehurčki ne morejo več nastajati.

CO2 bistveno vpliva na zaznavanje piva

Dejstvo je, da CO2 bistveno vpliva na zaznavanje piva. Ko pivec zazna CO2 na brbončicah svojega jezika, se pri ljudeh še bolj »zbudijo« okuševalne celice. Medtem ko je količina raztopljenega CO2 v pivu ključnega pomena, pa je za okus pomembna tudi geometrija oziroma najbolj optimalna oblika kozarca. Kozarec, vrček ali krigl, ki je »pravilno« oblikovan, omogoči pivu, da se znotraj kozarca optimalno speni. Čvrsta pena pa preprečuje uhajanje CO2-ja iz tekočine v zrak. Na ta način je pivo ves čas okusno in nepogrešljivo.

Če se vam je ob branju tokratnega članka porajala želja po okusnem pivu, vam svetujemo, da ga čim prej naročite preko spletne trgovine Rundasekunda. Na njihovi spletni strani vas čaka pestra ponudba najbolj priljubljenih piv. Med njimi je Laško, Union, Heineken in še druga piva. V kolikor ste ljubitelj Union svetlega piva, vam svetujemo, da se odločite za nakup le-tega. Za 4×6 pack (0,5l) piva boste pri njih odšteli samo 25,49 evrov. Vedite, da je Union pivo varjeno iz prvovrstnega ječmenovega slada. Poln okus s srednje izraženo grenčico ter prijetna rezkost in bleščeča zlatorumena barva pa nudita pravi gastornomski užitek. Ta tekočina vsebuje 4,9 % alkohola in se v kriglu Union več kot odlično »peni«. Čvrsta pena poskrbi za to, da mehurčki ostanejo v pivu tako dolgo, dokler se pivec ne odžeja do zadnje kapljice. Če doma še nimate kozarcev za pivo, potem je skrajni čas, da priskrbite le-te. Union vrčki za pivo imajo svoj edinstveni logotip pivovarne Union. Prava oblika oziroma vrsta kozarca pa pripomore k boljši izkušnji pitja piva. Različne oblike kozarcev poskrbijo za primerno serviranje piva ter tudi za izražanje arome. Za en paket s temi krigli (6×0,3l) boste v spletni trgovini Rundasekunda odšteli 15,90 evrov. Prepričani smo, da boste z nakupom zelo zadovoljni!

Za še več informacij o današnji tematiki – koliko CO2 vsebuje pivo?, pa kliknite na zgornji odebeljeni napis. Prav tako vas vabimo, da čim prej pokukate v spletno trgovino Rundasekunda. 

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *