Kako se pripraviti za razgovor za študentsko delo?

Kako se pripraviti za razgovor za študentsko delo? To vprašanje si običajno postavijo vsi tisti, ki odpošljejo življenjepis s prošnjo za zaposlitev na določenem prostem delovnem mestu. Ko čez nekaj dni zazvoni telefon in delodajalec povabi osebo na razgovor, pa se začne še bolj poglobljeno razmišljanje o tem – kako se pripraviti na razgovor za študentsko delo?

Dobra priprava je ključ do uspeha

Najprej naj poudarimo, da se moraš na razgovor dobro pripraviti. V mislih moraš biti prepričan, da ti bo uspelo. Še preden te zagrabi panika, se umiri in se loti raziskovanja. Prav ti bo prišlo, če boš na spletu poiskal podatke o bodočem delodajalcu. To pomeni, da poskušaj poiskati podatke o tem, kaj ta oseba dela in kakšen je njegov finančni položaj. Lahko raziščeš tudi njegovo izobrazbo, predhodne izkušnje in hobije. Vendar bodi previden, saj tega na razgovoru ne smeš poudarjati. Omenjeni podatki ti bodo le pomagali pri tem, da boš delodajalca bolje razumel in spoznal.

Pripravljen bodi tudi na različna vprašanja. Če npr. delo zahteva poznavanje določenega področja, lahko poleg klasičnih vprašanj pričakuješ tudi vprašanje na to temo. Klasična vprašanja pa so običajno povezana s tvojo osebnostjo, hobiji, izobrazbo, izkušnjami in ambicijami. Na vprašanja se torej lahko pripraviš že doma. Po klasičnih vprašanjih bo čas, da vprašanja zastaviš tudi ti. Tudi z vprašanji se lahko pripraviš že doma. S postavljanjem vprašanj boš namreč pokazal večje zanimanje za počitniško delo in tako boš dokazal, da si res zainteresiran za delo. Postaviš lahko vprašanje glede prihodnosti ali zgodovine podjetja, o delovniku, plači in izobraževanjih.

Primern izgled

Kako se pripraviti za razgovor za študentsko delo? Izredno pomembno je, da se za razgovor primerno oblečeš. Potrudi se biti urejen, svetujemo pa ti tudi, da ne pretiravaš z modnimi dodatki ali ličili. Ko boš prišel na razgovor, moraš delovati čim bolj samozavestno in profesionalno. Delodajalec prvega vtisa namreč nikoli ne pozabi. Prav tako nikar ne bodo preveč živčen. Ker imaš za razgovor omejen čas, moraš biti psihično pripravljen, da jih v tem časovnem okvirju prepričaš, da si najboljši kandidat za razpisano prosto delovno mesto. Če boš na razgovoru preveč sproščen pa boš dajal delodajalcu vtis, da ti je vseeno – to pomeni, da se moraš držati zlate sredine. Doma lahko pred ogledalom, prijateljem ali družinskim članom vadiš, kaj vse boš povedal na razgovoru. Če boš svojo zgodbo povedal na glas, jo boš še bolj naravno povedal na razgovoru.

Par vprašanj ki jih lahko pričakuješ.

V nadaljevanju ti razkrivamo nekaj vprašanj, ki jih lahko pričakuješ na razgovoru:

  • Zakaj si želite delati ravno za naše podjetje?
  • Zakaj naj zaposlimo vas?
  • Naštejte mi nekaj vaših pozitivnih in negativnih lastnosti.
  • Kaj so vaše ambicije v življenju?
  • Kje se vidite čez 10 let?
  • Kaj imate najraje in česa ne marate pri delu v tej panogi?
  • Kako se spopadate s pritiski?

Bodi iskren in …

Čeprav mladi menijo, da je razgovor neprijetno prvo srečanje z delodajalcem, pa temu ni ravno tako. Zapomni si, da je delodajalec ravno tebe poklical na razgovor, ker se mu zdiš primeren za opravljanje določenega dela. Na ta način si že pritegnil njegovo pozornost. Svetujemo ti tudi, da si pri razgovoru iskren, prepričan vase in osredotočen na uspeh. Da boš izgledal še bolj pripravljen in profesionalen, na razgovor nesi tudi kopijo življenjepisa. Vsi delodajalci ne bodo natisnili tvojega življenjepisa, zato jim bo omogočeno, da ga še enkrat preberejo.

Ob koncu današnjega članka naj ti še enkrat zaželimo veliko sreče, odločnosti in suverenosti! Prepričani smo, da bo tudi tebi uspelo na razgovoru za delovno mesto, na katerega si se prijavil. Če pa še iščeš prosta delovna mesta, obišči spletno stran mjob.si.

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *