Kako najti delo preko študentskega servisa

Omladinska zadruga je organizacija, ki povezuje podjetja z mladimi, ki iščejo svojo prvo službo in priložnost za pridobitev praktičnih delovnih izkušenj. V Srbiji že 20 let deluje na nacionalni ravni. Če si star med 15 in 30 let in iščeš službo, je študentski servis pravo mesto zate. Omogoča ti najti delo, ki se prilagaja tvojim šolskim in drugim obveznostim, in te povezuje s podjetji, ki iščejo mlade delavce.

Študentski servis - Kateri servis izbrati? - Počitniško delo

Proces iskanja dela

Član študentskega servisa lahko postaneš prek brezplačne aplikacije ali z obiskom ene od njihovih poslovalnic. Plačilo letne članarine je mogoče v najbližji poslovalnici. Vsak dan se objavljajo odprta delovna mesta v mnogih podjetjih, ki jih lahko pregledaš na spletni strani mjob.rs ali prek aplikacije ter se prijaviš za službe, ki te zanimajo.

Izbor kandidatov

Na podlagi zahtev delodajalcev Mjob izbira kandidate in jih usmerja na nadaljnje korake. Pred začetkom dela zadruga sklene pogodbo z mladostnikom, ki določa pogoje dela, trajanje zaposlitve, plačilo za delo in druge pomembne podrobnosti. Pogodbo lahko podpišeš v poslovalnicah ali ob začetku dela pri delodajalcu.

Po končanem delu zadruga izda račun delodajalcu na podlagi opravljenih ur/dni, izplačilo zaslužka s strani stranke pa se izvede ob začetku meseca za pretekli mesec. Pomembno je voditi evidenco opravljenih ur za hitrejšo preverjanje v primeru pritožb.

Pomen študentskega dela za dijake in študente

Študentsko delo predstavlja več kot le dodaten vir dohodka. Za večino dijakov in študentov je to priložnost za izboljšanje svojega socialnega in materialnega položaja. Poleg tega pa je tudi pomemben korak v pridobivanju delovnih izkušenj, ki bodo ključne za njihovo prihodnjo konkurenčnost na trgu dela. Študentsko delo prav tako odpira vrata k možnosti, da bi nekoč postali redno zaposleni v podjetju, kjer trenutno delajo kot študenti.

Priložnost za seznanitev s svetom dela in nadomestitev strokovne prakse

Poleg finančnih koristi, študentsko delo ponuja tudi neprecenljive izkušnje v svetu dela. Študenti imajo priložnost spoznati delovno okolje in pridobiti praktične veščine, ki jih šolske učilnice ne morejo ponuditi. Ta izkušnja služi tudi kot nadomestitev za pomanjkanje strokovne prakse na fakultetah, saj študenti lahko svoje teoretično znanje prenesejo v prakso in tako izboljšajo svojo pripravljenost za prihodnje izzive na trgu dela.

Finančna samostojnost in razbremenitev staršev

Študentsko delo preko študentskega servisa omogoča študentom in dijakom finančno neodvisnost. Za mnoge je to ključno za financiranje študija ali izpolnjevanje drugih finančnih potreb. Poleg tega pa delo omogoča tudi razbremenitev staršev, saj lahko študenti sami prispevajo k svojim stroškom.

Nabiranje dragocenih izkušenj

Delo preko študentskega servisa omogoča študentom pridobivanje dragocenih neformalnih izkušenj že pred vstopom na trg dela. Te izkušnje so lahko ključne pri iskanju zaposlitve po končanem študiju, saj delodajalci cenijo kandidata, ki že ima nekaj praktičnih izkušenj.

Prednosti študentskega dela iz perspektive podjetij

Študentsko delo predstavlja izjemno fleksibilno obliko zaposlitve za podjetja. Študentje so takoj zaposljivi, kar omogoča podjetjem hitro pokrivanje delovnih potreb. Poleg tega je prilagodljivost študentske delovne sile v času in urniku izjemno koristna za podjetja, saj večina študentov še nima družinskih obveznosti, kar olajša usklajevanje delovnih in družinskih aktivnosti.

Ekonomičnost in minimalna regulacija

Delo preko študentskega servisa je cenovno ugodna opcija za podjetja, saj omogoča zaposlitev po nižjih stroških. Poleg tega minimalna regulacija omogoča podjetjem večjo prilagodljivost pri najemanju in odpovedovanju študentske delovne sile, kar je ključno za prilagajanje kadrovskih potreb.

Sposobnosti in sveže znanje

Študentje prinašajo v podjetje sveže znanje in perspektivo, ki jo pridobijo med šolanjem. Delodajalci cenijo njihove sposobnosti in se zavedajo, da so študentje sposobni opravljati zahtevna dela. Poleg tega prinašajo tudi izkušnje iz prejšnjih delovnih izkušenj, kar jih dela konkurenčne na trgu dela. Študentje lahko nadomestijo redno zaposlene delavce v primeru odsotnosti ali začasnih potreb po delovni sili. 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *