Kako delimo pivo

Kako delimo pivo je vprašanje, na katerega vam bomo odgovorili v nadaljevanju današnjega članka. Če bi torej radi izvedeli, kako delimo pivo, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. Prepričani smo, da boste izvedeli veliko novih informacij!

Najprej naj kot zanimivost omenimo, da velja pivo za najstarejšo in tudi najbolj priljubljeno alkoholno pijačo na svetu. Izviralo naj bi iz Mezopotamije, kjer naj bi Sumerci nekaj tisoč let pred našim štetjem svoje pridelke (med drugim tudi pšenico in ječmen) shranjevali v prav posebnih shrambah v zemlji. Ker je prišlo do stika z vodo, so namočena žita ter mikroorganizmi ustvarili nekakšno naravno vrenje. Na ta način je nastala kot neke vrste »prva oblika piva na svetu«. Glede na to, da se je svet od takrat pa do danes bistveno razvil, so se seveda razvili in posodobili tudi postopki pridelave te tekočine. Slednji so dandanes izredno tehnološko dovršeni. 

Pivo delimo po barvi?

Sedaj pa vam bomo predstavili, kako delimo pivo. Največkrat se v praksi ta tekočina deli na temno in svetlo barvo, torej v grobem na dve večji skupini. Običajno govorimo o pivu tipa Ale in pivu tipa Lager. Če morda ne veste, kakšna je razlika med njimi, vam sporočamo, da Ale tekočine vsebujejo kvasovke zgornjega vrenja. To pa seveda pomeni, da poteka vrenje pri višji temperaturi med 15 in 24°C. Te kvasovke so nekoliko bolj poznane po sadnih aromah (kot so: jabolko, ananas, hruška idr.). Vrenje pa poteka izredno hitro! Znane vrste piva omenjenega tipa so naslednje: pšenično pivo, Stout, Porter, IPA pivo in še priljubljeno temno pivo

kako delimo pivo

Lager je bolj pogosto pivo v svetu

V primerjavi z zgoraj omenjenim tipom piva je tip Lager najbolj pogosta vrsta piva na svetu. Pri tem se za vrenje uporabljajo kvasovke spodnjega vrenja in sicer pri temperaturah med 7 in 13 °C. Vrenje poteka veliko počasneje, to je približno 5-10 dni. Znano je še, da naj bi bila Lager piva še veliko boljša, če se po končanem vrenju za nekaj časa shranijo na hladnem in temnem prostoru. Ravno zaradi tega, ker morajo še nekaj časa zoreti oziroma “odležati”, so dobili ime “ležaki”. Največkrat barva tega piva sega od svetlo do bledo zlate. Med najbolj poznane vrste tega tipa pa sodijo naslednje tekočine Lager: Bock, Doppelbock, Pilsner, Temni Lager.

lager pivo

Ali ste vedeli, da so naši predniki vse do 19. stoletja največ varili le Ale tip piva? Ja, prav zares! Šele z razvojem tehnologije hlajenja se je omogočil razcvet Lager piv. Naj še poudarimo, da k različnim okusom piv v veliki meri prispeva tudi voda, kjer se nahaja proizvodnja. Tako v Nemčiji, kjer imajo značilno trdo vodo, po istem receptu naredijo oziroma zvarijo nekoliko drugačno pivo, kot na primer na Češkem, kjer imajo značilno mehko vodo.

Ale pivo

Naj še enkrat poudarimo, da ima Pale Ale pivo precej specifičen okus, ki pa marsikomu ni ravno pri srcu. Če to tekočine postrežete »segreto« na temperaturo od 10 do 12 °C pride do izraza predvsem grenkoba, ki pa običajno zasenči tiste bolj nežne oziroma sadne arome. Ko se tekočina ogreje, dejansko lahko uživate v njeni polnosti vseh možnih okusov. Nekaterim je tovrstno pivo preveč grenko. Mi pa pravimo, da je to odvisno od vsakega posameznika oziroma od njegovega okusa. Če ste se z omenjeno pijačo morda odžejali bolj v začetku trenda, ko je v pivih prevladovala dosti bolj sveža aroma, pri kateri te je hitro presenetil grenak okus, potem vam svetujemo, da jo poskusite še enkrat. Pivovarji so namreč ta proces usvojili do te mere, da znajo izkoristiti arome hmelja brez dodajanja prevelike količine grenkob. 

ale pivo

Tako, pa smo prišli do konca tokratnega članka – kako delimo pivo. 

Za še več informacij o tej tekočini in delitvi pa hitro kliknite na zgornji odebeljeni napis – kako delimo pivo.

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *