Domače žganje

Domače žganje je v Sloveniji precej priljubljeni. Imamo namreč bogato tradicijo žganjekuhe in številne odlične sadne žgane pijače. Med najbolj priljubljeno domače žganje uvrščamo sadjevec, brinjevec in viljamovko. Ali veste, da lahko bolj podrobno razdelimo domače žganje v več skupin? Ja, prav ste prebrali! Med žganje uvrščamo destilate iz grozdja oziroma vina, ostala žganja iz sadja, destilate iz žita ali drugih vrst sestavin ter aromatizirane pijače in likerje. 

Domače žganje

Sadjevec

Najbolj znano sadno domače žganje je zagotovo tako imenovani »sadjevec«. Slednji se lahko pije sam ali pa kot aperitiv za spodbuditev teka. Uporablja se ga lahko tudi za osnovo za nekatere sadne likerje. Prvo mesto med sadnimi žganji pa moramo pripisati kraljici viljamovki. Po starem izročilu velja, da dobrega destilarja prepoznaš kar po njegovi viljamovki. Na tem mestu pa ne smemo pozabiti še na odlično žganje iz sliv, ki pa ima prav tako posebno mesto v slovenski žganjekuhi. 

Domače žganje Sadjevec

Brinjevec

Kot zanimivost na tem mestu lahko zapišemo, da smo na slovenskih tleh za skorajda vsako izmed rož poiskali način, da jo namočimo v kvalitetno žganje in iz njega ustvarimo nekoliko bolj eksotične okus. Tako lahko omenimo več kot odlično žganje iz brinovih jagod oziroma tako imenovani brinjevec. Gre za pijačo, ki je svoje mesto našla že skorajda v vsaki domači lekarni, saj v zmernih količinah velja za učinkovito domače zdravilo pri različnih težavah. Tukaj pa so še destilati iz žita. Najbolj znana in prodajana pijača med njimi je viski. Ta ima svoje korenine na Irskem in Škotskem. Omeniti pa moramo še to, da izraz »whisky« izvira iz gelskega izraza »uisge«, kar pa pomeni voda življenja. Verjetno veste, da je večina viskijev starana v hrastovih sodih, kjer dobijo svojo značilno barvo in odličen okus. 

Domače žganje Brinjevec

Vodka

Potem pa so tu še destilati iz drugih vrst sestavin. Med njimi je najbolj poznana vodka, za katero pa se pri pridelavi uporabljajo različne vrste surovin. Slednje vsebujejo ogljikove hidrate. Tradicionalno žito za izdelavo vodke je v vzhodni Evropi rž, na zahodu pa večinoma uporabljajo pšenico. Kot zanimivost lahko še dodamo, da v Ukrajini že stoletja za pridelavo uporabljajo krompir, saj naredi okus nekoliko težji in opaznejši kot pa je pri vodkah iz žit. Če ste že videli in pili vodko, verjetno dobro veste, da je brezbarvna, njen okus pa je nevtralen. Ne vsebuje arom, zato je tudi odlična sestavina za številne koktejle.

Vodka

Rum

Dobro poznan je še rum, ki je destiliran iz sladkornega trsta. Gre za eno izmed najstarejših pijač na svetu, ki pa jo številni povezujejo s pirati. Pri nas se uporablja predvsem pri peki peciv, saj bistveno prispeva k izboljšanju okusa. Izredno priljubljena pijača v Sloveniji je tudi gin. 

Domače žganje Rum

Likerji

Tudi likerji so aromatizirane žgane pijače, ki pa vsebujejo najmanj 15 % alkohola in 100g sladkorja na liter. Za izdelavo likerja se lahko uporabijo različna sadja in zelišča. Tako vsak po svoje doda kanček arome in okus ter s tem dodano vrednost. Najbolj pomembna osnova za liker je dobro sadno žganje, saj ima najbolj nevtralen okus in se ravno zaradi tega več kot odlično dopolnjuje z ostalimi okusi. 

eVino likerji

Nirvana hruška viljamovka

Nazadnje vam na tem mestu predstavljamo še domače žganje Nirvana hruška viljamovka, ki je izredno polnega okusa. Naročite jo lahko v spletni vinoteki eVino (ena steklenica: 0,7l). Z nežnim in subtilnim vonjem ter okusom bo Nirvana zagotovo zadovoljila vse vaše čute. Vsebuje 40 % alkohola in je pridelana v Srbiji. Kot zanimivost naj omenimo, da je ena steklenica narejena kar iz 8 – 10 kg hrušk. Njena barva je kristalno čista, prevladuje okus hruške, zaznati pa je mogoče še noto prepečenca. Če se boste odločili za nakup te pijače, boste zanjo odšteli v vinoteki eVino 31,90 evrov. 

 Nirvana hruška viljamovka


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *