Cognac je ime pokrajine, ki se nahaja na zahodnem delu Francije. To je tudi domovina istoimenske pijače oziroma žganja cognac ali konjak. Čisto ves konjak na svetu izvira od tam! Glede na to, da so temperature na zahodu Francije precej nizke za vinogradništvo, vino (iz katerega izdelujejo omenjeno pijačo) zatorej ni preveč pitno. Pri nastajanju te pijače morajo proizvajalci upoštevati stroge predpise, saj s tem vplivajo na okus in kvaliteto.

Cognac

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo še malce bolj podrobno predstavili Cognac. Prijazno vabljeni, da nadaljujete z branjem. Za vas smo pripravili veliko zanimivih podatkov, ki jih zagotovo še ne poznate.

Lahko bi rekli, da je omenjeno žganje napol znanost in napol umetnost, saj njegove temelje predstavlja več kot sto letna tradicija. Slednjo so iz izpopolnjevali ljudje oziroma družine iz generacije v generacijo. Vsaka je dodala končnemu produktu še malo sodobnega pridiha, ki je vplival na njegovo kvaliteto.

Sorte grozdja za pridelavo najboljšega Cognaca

Med najbolj priljubljenimi sortami grozdja za pridelavo pravega cognaca je Ugni Blanc, znan tudi pod imenom Trebbiano in Saint Emilion. Ali ste vedeli, da je pravi konjak potrebno dvakrat destilirati v bakrenih čašah ali pa ga najmanj dve leti starati v sodih francoskega hrasta iz Limousina ali Tronsea? Najpomembnejša lastnost je namreč njegova starost. To žganje se torej stara samo v sodu, ko pa ga ustekleničijo, se ta proces zaključi.

Ali ste vedeli, da konjak bogato aromo in barvo vleče oziroma črpa kar iz lesa? Ja, res je! Zatorej velja, da starejši kot je cognac, bolj je prefinjen njegov okus. Mlajši pa imajo bolj nagajiv okus. Na tem mestu lahko kot zanimivost omenimo, da je izbira kvalitetnega hrasta eden izmed ključnih dejavnikov, saj so iz te vrste lesa narejeni vsi sodi. Ravno zato veljajo na tem področju izredno strogi predpisi.

Uradne oznake

Poznamo tri uradne kategorije starosti in njihove oznake, in sicer:

– V.S. ali »Very special« je oznaka, ki pomeni, da so konjak starali maksimalno dve leti,

– V.S.O.P. ali »Very Superior Old Pale« je oznaka, ki pomeni, da se je izbrani konjak v hrastu staral minimalno štiri leta,

– X.O. pa je oznaka, ki pomeni Exstra Old. To oznako od 31. marca 2019 pripisujejo vsem konjakom, ki so starejši od 10 let.

Cognac Tesseron

V nadaljevanju tokratnega članka pa vam bomo predstavili še izjemni Cognac Tesseron lot n°29 xo exception, za katerega boste v spletni vinoteki Evino odšteli 529, 90 evrov (0,7 l). Omenjeno žganje je namreč izredno bogato, edinstveno, aromatično in močno! Gre za izjemen in redek dragulj v Tesseronovi zbirki konjakov, ki si ga ne more privoščiti čisto vsak. Prav posebna, specialna mešanica iz območja Grande Champagnea iz najbolj starih zalog in vsaj tri leta staranja v konjaku vplivata na uravnoteženost močnega okusa in finese.

Cognac Tesseron

Že ob najmanjšem požirku boste okusili preplet čokolade in kave, ki jo dopolnjuje naravni vonj hrasta. Slednji je tudi tipičen za najstarejše in najboljše konjake. Edinstven je tudi zaradi izredno dolgega pookusa in jantarjevega poudarka, ki je rezultat kar 3-generacijskega staranja! Ta daje žganju prav posebno eleganco in svilnato teksturo, ki vam bo ogrela brbončice. Njegova barva je barva sijočega topaza, ki deluje prefinjeno, elegantno in kraljevsko. Tudi vonj vas bo popolnoma očaral, saj je izredno opojen, dekadenten staran vonj s pridihom medu, sliv in fig. Vse našteto pa je prepleteno z vonjem starega hrasta. Najbolj priporočljivo ga je servirati po fini in okusni večerji. Vsebuje 40 % alkohola.

evino

Tako, pa smo prišli do zaključka tokratnega članka. Naj vas še enkrat povabimo k ogledu produktov v spletni trgovini Evino. Tam boste našli tudi konjak, ki ga boste dobili po dosti bolj ugodni ceni.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *