Vino k raci

Vino k raci je dokaj enostavno zbrati. K blagim jedem iz gosi in race se namreč odlično kombinirajo nežnejša rdeča vina mlajših letnikov iz severnejših dežel. K bogatejše pripravljenim jedem (z več dišavnicami in začimbami) pa se priležejo vina z večjo aromatiko in bogatejšo strukturo. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tem, katero vino k raci je najbolj optimalna izbira. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Priprava race

Najprej naj omenimo, da med perutnino sodita tudi raca in gos. Slednja je bolj mastna z najugodnejšim razmerjem med maščobnimi kislinami, medtem ko ima manj mastna raca slabše razmerje. Vsekakor je opaziti tudi razlike med posameznimi kosi mesa. Prsi so bolj puste, preostali deli pa vsebujejo več (tudi nasičenih) maščob. Račje in gosje meso je bolj temno in bolj čvrsto kot pri piščancih in puranih. Pomembno je tudi, s kakšno hrano in v kakšnem okolju je bila perjad krmljena. Več gibanja v naravi daje bolj čvrsto in bogato meso.

Dejstvo je, da sta tako gos kot raca razširjeni po vsem svetu. To je tudi glavni razlog, da poznamo veliko postopkov priprave. Tradicija narekuje pogostitve s tovrstnim mesom v času martinovega, vendar pa kateri koli prazniki ponujajo nove priložnosti. V kolikor gos ali raco kuhate ali pečte v enem kosu pri nižji temperaturi, ostane v mesu več sokov.

Vedite, da se blažje pripravljene jedi iz gosi in race na nižji temperaturi z manjšim deležem raztopljenih maščob dopolnjujejo z nežnejšimi rdečimi vini mlajših letnikov iz severnejših dežel. To so: modri pinot, modra frankinja in še drugi. Bogatejše pripravljene jedi z več dišavnicami in začimbami pa torej ustrezajo vinom z nekoliko večjo, močnejšo aromatiko in bogatejšo strukturo. Če meso razkosate in se pri pripravi maščobe popolnoma stopijo, se priporoča uporaba bolj strukturnih in bogatih vin iz zelo dozorelega grozdja ter osončenih leg – predvsem sort: merlot, cabernet sauvignon in drugih. Na izbiro primernega vina pa vplivajo tudi različne omake in priloge k jedem. 

Izbira vina

Se sprašujete, kje bi lahko opravili nakup katerega izmed zgoraj omenjenih vin? Za vas imamo rešitev! Pokukajte na spletno stran eVino in si oglejte njihovo široko ponudbo vin, ki so jo pripravili za vas. Med njimi je tudi rdeče vino, ki se bo odlično prileglo k tej jedi. 

Na tem mestu vam predstavljamo odličen Modri Pinot (Dolfo 2019). To je suho vino blagih kislin in taninov pa tudi lepo zaobljenega telesa in mehke, žametne teksture. Fina pikantnost v trajnem pookusu je dovršeno usklajena z uvodno sadnostjo, deluje elegantno in vabljivo. Njegova barva je rubinasto rdeča z zamolklimi škrlatnimi odsevi. Prijeten, umirjen dah rdečega jagodičevja, predvsem maline v kombinaciji s svežim podrastjem in steljo praproti nakazuje še vedno mladosten vonj, a s prisotnostjo dišene divjačine in rahlo dimljenih mesnin pripravljen na kvalitetno staranje. Svetujemo vam, da si ga kozarček tega odličnega vina privoščite kot vino k raci. Zelo dobro pa se poda tudi k ribam izrazitejšega okusa (losos, tuna, mečarica). Če se boste odločili za nakup tega vina, boste za eno steklenico (0,75l) odšteli 16,50 evrov. Prav tako lahko v spletni vinoteki eVino opravite tudi nakup kozarcev za vino k raci. V setu običajno prejmete 2 steklena kozarca odlične kvalitete.  

Nazadnje naj še omenimo, da lahko pri njih opravite še nakup žganih pijač, vinskih pripomočkov, različnih vrst vina, ostale pijače in delikatese (španski pršut, oljčno olje, čokolada, testenine in še veliko več). Napolnite vašo nakupovalno košarico in poskrbite za kvalitetno zalogo vina ter delikatese in drugih pijač. Prepričani smo, da boste nad njihovo ponudbo navdušeni!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *