Tequila

Tequila ali še z drugimi besedami tekila je močna alkoholna pijača, ki je nepogrešljiva na nekaterih zabavah oziroma ob druženju s prijatelji. Pridobivajo jo iz fermentiranega soka modre agave, ki ga destilirajo v prav posebnih velikih kotlih. Agava cveti samo enkrat v življenju, pomembni pa so predvsem njeni listi, ki jih uporabljajo za izdelovanje pijač in tudi preprog. Na njen razcvet je potrebno čakati tudi več desetletij. Ko pa je v najlepšem in najbolj razkošnem trenutku, pa razcveti in tako doseže tudi do sedem ali več metrov višine. Ko se cvetenje preneha, agava umre. Gre za zelo lepo okrasno rastlino, ki raste v obliki rozete. Iz nje pa rastejo trdi in precej vlaknasti listi, ki imajo na koncu dolgo in ostro bodico. Pri prijemanju morate biti izredno previdni, saj se lahko hitro pičite. Čeprav na prvi pogled izgleda agava kot aloja, pa sta v resnici zelo oddaljeni sorodnici. 

Tequila

Na kratko smo vam predstavili agavo, v nadaljevanju članka pa se bodo osredotočili predvsem na posredovanje informacij o alkoholni pijači tequila. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Ime Tequila izhaja iz istoimenskega kraja

Omenjena pijača je dobila svoje ime po kraju Tequila, ki se nahaja približno 64 kilometrov od Guadalajare in višavja Los Altos, in sicer na severozahodu mehiške zvezne države Jalisco. Od tam pa tudi izvira! V povprečju se vsebnost alkohola v tekili giblje od 38 do 40 %. Velja tudi za prvo destilirano alkoholno pijačo, ki so jo proizvedli v Ameriki. Ali ste vedeli, da je zaradi tega dobila tudi status avtohtone pijače na ameriški celini? Da, prav ste prebrali!

Tequila

Pred prihodom Špancev so že Azteki iz agave pridobivali neke vrste alkoholno pijačo, ki so jo imenovali octli. Gre za fermentirani sok omenjene rastline, ki so ga Španci že v 16. stoletju začeli destilirati na podoben način kot so v domovini pridobivali tudi priljubljeni konjak iz vina. Na tem mestu lahko kot zanimivost omenimo, da so prvo večjo destilarno zgradili nekateri posamezniki že leta 1600. Pijača iz njihove destilarne je kar hitro postala izredno priljubljena! Ravno zato so v okolici začeli graditi še druge prostore oziroma destilarne. Zanimivo pa je, da je leta 1608 kolonialni guverner začel zahtevati oziroma pobirati davek od prodane Tequile. Podobro kot pri viskiju so tudi tekilo najprej pili tako, da jo predhodno niso starali v sodih. Prvič pa so starano tequilo ponudili na tržišče leta 1800. Tako še danes velja, da je omenjena pijača v sodobnem pomenu besede nastala tega leta v Guadalajari. 

Vrste Tequila

Najbolj pogosto proces staranja v hrastovih sodih daje žganim pijačam rjavkasto-rumeno barvo. Odtenek pa je odvisen od dolžine staranja. Pri tekili pa je možno z dodajanjem omenjenih dodatkov tudi umetno dosežejo zunanji izgled »starane« tekile. Tako lahko povzamemo, da obstaja veliko različnih barvnih različic te pijače in pa tudi precej različnih okusov. 

V destilarni oziroma tovarni proizvajajo pet različnih vrst tekil, in sicer: 

  1. Blanco ali silver, to je ne starana pijača, brezbarvna, zelo mlada ali še drugače: takojšnja.
  2. Joven ali oro (tudi gold), tudi to je ne starana tekila, ki ji je dodana katamela, fluktoza, glicerin in lesna aroma, da bi s tem dosegli končni izgled in okus starane tekile.
  3. Reposado, to je starana pijača (med dvema mesecema in enim letom). Starajo jo v hrastovih sodih ali tako imenovanih barikih. 
  4. Exta-aged ali vintage, ta tekila je stara med enim in tremi leti. Starajo jo v hrastovih sodih. 
  5. Ultra-aged ali vintage, to pa je tudi zadnja vrsta tekile, ki je starana najmanj tri leta v hrastovih sodih. 
Sodi

Predlagamo vam, da tudi sami poskusite tequilo. Njen okus je resnično nekaj posebnega, zato jo morate probati vsaj enkrat v vašem življenju. Pa na zdravje!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *