Slovensko rdeče vino

Slovensko rdeče vino in njegove lastnostni vam bomo predstavili v nadaljevanju današnjega članka. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. Zagotovo boste izvedeli veliko novega!

Zdravilne lastnosti rdečega vina

Naj že na začetku tokratnega članka poudarimo, da ima slovensko rdeče vino mnoge zdravilne lastnosti. Vedite, da je v zmernih količinah izredno dobro za srce in ožilje, kri, proti slabokrvnosti in tudi za pospeševanje prebave. Kot zanimivost vam sporočamo, da se v Sloveniji sicer letno pridela nekoliko manj rdečih vin v primerjavi z belim vinom. Slovensko rdeče vino večinoma pridelujejo na Primorskem (modri pinot, cabernet sauvignon, merlot, teran, refošk, cuvée idr.) in tudi v Posavju (modri pinot, modra frankinja, metliška črnina, rdeče bizeljsko-sremiško itd.). Različne lastnosti posameznih vin so največkrat odvisne od sorte vinske trte, od tal, na katerih trta raste ter tudi od klime (pridelovalnega območja).

Zdravilne lastnosti vina

Poudariti moramo, da rdeče vino svojo značilno rdečo barvo med drugim dobi od lupin in tudi od pešk v grozdu. Barva je lahko temno rdeča ali svetlejša, to pa je odvisno od starosti vina in kemičnih sestavin. Običajno velja, da so mlajša vina temnejše barve od nekoliko starejših vin. Za zelo stara vina so značilne toplo opečnate barve, med tem ko so mlajša rdeča vina v barvi češenj. Barva vina je odvisna tudi od tega, kje je vino pridelano. Tista, ki so pridelana v toplejših krajih so nekoliko bolj sladkasta in manj kisla. To pa je tudi eden izmed razlogov, da se odtenek približuje vijolični. Po drugi strani pa so tiste tekočine, ki so pridelane v severnejših krajih, delujejo bolj rubinaste barve. Tam ima vino tudi več kisline. 

Shranjevanje slovenskega rdečega vina

Pa naj vam predstavimo še informacije o tem, kako se slovensko rdeče vino shranjuje. Za nekoliko daljšo obstojnost te pijače mora biti vino ustrezno skladiščeno oziroma hranjeno. Te tekočine se shranjujejo v hladnih in temnih kleteh, saj tako lahko zorenje vina poteka najbolj nemoteno. Steklenice z zamaški je potrebno skladiščiti leže, steklenice z navojem pa je mogoče hraniti tudi pokončno. Slovenska vina je potrebno hraniti na temperaturi od 12 do 16 °C, zrela in plemenita vina na temperaturi od 16 do 18 °C, rose vina pa na približno 12 °C.

shranjevanje pijače slovensko rdeče vino

Če ste navdušeni nad omenjeno pijačo tudi vi, vam svetujemo, da naročite svojo steklenico vina še danes. To lahko storite hitro in enostavno kar z vašega doma. Kliknite na zgornji odebeljeni napis in si v spletni vinoteki eVino oglejte pestro ponudbo pijač, ki so jih pripravili za vas. Pri njih ponujajo več kot 900 različnih etiket kar 150 različnih vinarjev. Veliko vin prihaja iz Slovenije, ponudbo pa zaokrožujejo vrhunska vina celega sveta. Kaj še čakate, hitro kliknite na zgornji odebeljeni napis in opravite nakup kvalitetnega vina kar preko spleta. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *