Slovenska peneča vina običajno spremljajo najbolj pomembne trenutke v našem življenju, kot so rojstvo, matura, poroka in ostale, pomembne znanilke pomembnih prelomnic v življenju. Peneče vino je tako pri nas, kot tudi drugod po svetu zelo cenjeno zaradi svojih neponovljivih značilnosti. To so seveda mehurčki oziroma raztopljeni plin ogljikovega dioksida (CO2) v vinu. Slednje vsebuje Slovensko vino, ki mu pravimo tudi penina. V večini penečih vin je izvor ogljikovega dioksida naraven. V vinu se namreč raztopi med postopkom druge (ali tako imenovane sekundarne) alkoholne fermentacije, ki poteka v plinotesnih posodah ali steklenicah. Naj še omenimo, da je peneče vino poznano tudi po edinstvene, svojevrstnem okusu in cvetici.

Peneče vino
Z besedo peneče vino lahko poimenujemo prav vsa peneča vina. Lahko je francoski šampanjec, italijanski prosecco ali španska cava kot tudi naša slovenska vina z vsebnostjo CO2 mehurčkov. Kljub temu moramo poudariti, da penine ne smemo enačiti s šampanjcem. Poimenovanja se razlikujejo glede na pokrajino ali regijo, iz katere prihajajo oziroma glede na način proizvodnje. Kakovostno ali vrhunsko peneče vino ZGP Slovenija (ZGP pomeni Zaščiteno geografsko poreklo) je lahko proizvedeno po tankovski ali po klasični metodi. Pomembnejše države pridelovalke tovrstnih vin so (poleg Slovenska vina) še Nova Zelandija, Avstralija, Južna Afrika, Kalifornija. Za ta vina je značilna senzacionalna fizična zaznava v ustih, ko se mehurčki sprostijo v vina. Glede na to, da so peneča vina vsaka za sebe specifična in unikatna, pa si vsekakor zaslužijo pozornost skozi celo leto.

Proizvodja penečega vina
Sedaj pa vam bomo predstavili proizvodno metodo tega vina. Kot prvo vam predstavljamo tankovsko metodo oziroma Cgarmat. Drugo alkoholno vrenje poteka v zaprtem ali tako imenovanem plinotesnem tanku (cisterni), ki onemogoča, da bi nastajajoči ogljikov dioksid ušel iz posode in se zato raztopi v vinu. Poznana pa je še tradicionalna ali klasična metoda. Pri tej drugo alkoholno vrenje (enako kot zorenje) poteka v steklenicah. Zanjo je potrebno veliko več dela, zato pa so tudi stroški na enoto (steklenico) nekoliko višji. Vino je več časa v stiku z odmrlimi kvasovkami in iz teh se razvijejo kompleksne arome, ki so podobne kruhu. Mehurčki pa so nekoliko bolj fini in številčnejši, saj so manjši.
Nakup preko spleta
V spletni vinoteki eVino vas čaka pestra ponudba penečih vin slovenskih in drugih vinarjev. Med njimi je Šumenjak EKO Pet Nat. To je okusna penina z notami breskev, marelic in zelišč ter prijetnimi tanini. Vsebuje 13 % alkohola in se odlično poda k morskim jedem. Če bi ga želeli poskusiti, opravite nakup preko omenjene vinoteke. Za eno steklenico 0,75l boste tako odšteli 12,10 evrov.
Movia EKO
Poleg že omenjene penine pa vam svetujemo, da poskusite še Movia EKO Kapovolto 2016. To vino je iz 100 % Chardonnaya. V penini se odsevajo številni, srednje veliki in obstojni mehurčki. Intenziven in prefinjen bouquet pa razkriva zrelo rumeno jabolko, breskev, mango, limono, tudi skorjo suhe pomaranče, za tem note marcipana, masla, sladkega kruha, pa toasta in nepogrešljive okuse vanilje. Hkrati se zeliščna nota rožmarina spogleduje z razbeljenim kamnom. V eni steklenici boste prejeli 0,75 l te tekočine, ki vsebuje 12,5 % alkohola. Za steklenico pa boste v spletni vinoteki eVino odšteli 31,49 evrov. To je znižana cena, zato ne zamudite te edinstvene priložnosti!

Mosaic
Svetujemo vam še, da poskusite penino Mosaic, svetlorumene barve, ki ima osvežilen okus z elegantnimi mehurčki (potekajo v verigah). Razkriti vam moramo, da se značilna sadna nota več kot odlično poveže z aromo kruhove skorje. Tekočina pa vsebuje 12,5 % alkohola. Za eno steklenico (0,75 l) boste pri eVinu odšteli 17,50 evrov. Če bo v vaši nakupovalni košarici pristal še kakšen drug produkt ali izdelek iz njihove vinoteke in bo vaš nakup znašal več kot 100 evrov, vam bodo paket do doma dostavili brezplačno. To pa je res več kot odlično!

Preberite tudi: