Rehabilitacija zapestja in roke

Rehabilitacija zapestja in roke je tematika, o kateri bomo pisali v današnjem članku. Če želite izvedeti več informacij o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Rehabilitacija zapestja in roke

Zakaj nastanejo bolečine v zapestju?

Bolečine v zapestju velikokrat nastanejo zaradi preobremenjenosti. Sedeče obremenitve sodobnih poklicev s seboj potegnejo prav specifične težave, kot so bolečine v križu in vratu ter poškodbe in kronične bolečine zapestja. Poškodb in težav z zapestjem poznamo več vrst, vodilni med kroničnimi poškodbami zapestja po prevalenci pa sta bolečinski sindrom karpalnega kanala, ki se kaže kot bolečina in vnetje globoko v spodnjem delu zapestja. Gre za boleče stanje, ki se brez ustrezne obravnave pogosto tudi kritično poslabša, kar pa na dolgi rok preprečuje opravljanje poklicne obveznosti in še nekaterih vsakodnevnih opravil. 

Kronične bolezni v zapestju

Ob pojavu kroničnih bolezni v zapestju in simptomov tipičnih za sindrom krpalnega kanala je potrebno najprej opraviti diagnostiko, ki jo izvede specialist, potrdi pa jo elektromiografija in provokacijski Phalenov test. Nato pa sledi rehabilitacija zapestja in roke. Slednja mora v akutni fazi vključevati zmanjšanje količine aktivnosti, ki iritirajo simptome, v pomoč pa so lahko tudi protivnetna zdravila. Z ustreznimi in obenem učinkovitimi tehnikami fizioterapije se v akutni fazi zmanjšuje vnetje in  bolečine. Po tej fazi se izvede učenje ergonomije zapestja med službenimi obveznostmi in vsakodnevnimi aktivnostmi (na primer: pravilna postavitev tipkovnice in miške za zmanjšanje upogiba zapestja med tipkanjem) ter mobilizacija tkiva in še krepitev mišic podlahti ter zapestja.

Kronične bolezni v zapestju

Nejc Šimenko

Kot najbolj pomembno sredstvo pomoči pacientu na dolgi rok pa se izpostavlja še pravilno izobraževanje pacienta, in sicer o dejavnikih tveganja za razvoj sindroma karpalnega kanala in ergonomske prilagoditve. Vse to vam lahko ponudi tudi odličen Nejc Šimenko, ki se ukvarja tudi z rehabilitacijo zapestja in roke. Če želite o njem izvedeti še več, vam predlagamo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis. Spoznajte njega in njegove nepogrešljive, učinkovite storitve!

Nejc Šimenko


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *