Razlike med temnim in svetlim pivom so na prvi pogled očitne že v barvi tekočine. Če pa pivo tudi okusite, potem lahko zaznate še nekaj neenakosti. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili le-te.
Najprej moramo omeniti, da je pivo popolna pijača, ki se običajno uživa ob gledanju športnih tekem, na zabavi, ob druženju s prijatelji, na pikniku in še kje drugje. Vsak dan lahko najdete razlog, da se osvežite s to edinstveno tekočino, ki pa prinaša razlike med temnim in svetlim pivom. Raznolikost te tekočine lahko dan danes preseneti okusne brbončice tudi najbolj izpopolnjenega okuševalca. Vendar pa v praksi ne vedo vsi, kako se temno pivo razlikuje od svetlega piva.
Glavne razlike med temnim in svetlim pivom
Glavne razlike med temnim in svetlim pivom so v barvi, okusu in vonju. Pri temnem pivu je najprej mogoče zaznati vonj združene kombinacije čokolade, karamele in kave, med tem ko pri svetlem lager pivu pride pri vonju do izraza bolj nežen slad. Predstavnike svetlih piv odlikuje svetla barva – zlata in včasih slamnata struktura, med temnimi možnostmi pa boste našli odkrito črne pijače, rjave in rjavo-rdeče. Gastronomska osnova svetlih piv temelji na različnih okusih, ki puščajo ravno dovolj grenak in hrepeneči okus »po še«. Temno pivo pa odlikuje bogatejši okus sladkih odtenkov. Znano je tudi, da svetle različice skorajda nimajo pookusa med tem ko imajo temna piva prijeten pookus žametnih odtenkov.
Sedaj pa naj vam na kratko še opišemo, katere so za telo pomembne razlike med temnim in svetlim pivom oziroma v uživanju enega ali drugega. Poudariti moramo, da temna piva vsebujejo veliko več telesu potrebnih elementov v tekočini. Ameriški znanstveniki so s številnimi poskusi celo ugotovili, da imajo osebe, ki večkrat uživajo temno pivo, dosti boljše stanje krvnih žil od tistih, ki pijejo le svetle sorte. Zanimivo, kajne? Čeprav pa svetlo pivo vsebuje nekoliko več silicija in zato pozitivno vpliva na stanje kože, kosti in las.
Glavni predstavniki svetglega in temnega piva
V nadaljevanju vam predstavljamo glavnega predstavnika temnega piva in glavnega predstavnika svetlega piva. Pa kar sami ugotoviti, katere so glavne razlike med temnim in svetlim pivom oziroma med njima. Najprej vam predstavljamo Laško Zlatorog temno, ki ponuja značilno aromo po izvornem receptu iz leta 1941. Ta tekočina je »lažja« po vsebnosti alkohola in bogatejša z odtenkom karamelnega in barvnega sladu. Kljub temu ostaja znotraj meja poznane pivske rutine. Svojstven okus in vrhunska kakovost pa se odlično stečeta tudi v mešanici s svetlim Zlatorogom. Tudi vi razkrijte temno stran legendarnega slovenskega piva! Servirajte ga ohlajenega ne temperaturo od 6 do 8ºC. Povzamemo lahko, da je to desertno temno pivo, ki vsebuje 4,9 % alkohola.
Laško Zlatorog svetlo pivo pa ima specifičen okus, ki zaradi nespremenjenega recepta ostaja isti že leta – poln ponosa! Zlatorog se lahko pohvali z bogato peno in z značilno izraženo grenčico, ki jo pivovarji dosežejo z uporabo svetovno znanih slovenskih sort hmelja. Ob uporabi najboljših surovin in najnovejših tehnoloških dognanj ga varijo po tradicionalni recepturi, ki ostaja nespremenjena že desetletja. O pa je tudi eden izmed glavnih razlogov, da lahko s ponosom rečejo, da so Zlatorog pili že dedki in babice. Poudariti moramo, da je to najbolj prodajano Laško pivo, kar kaže na to, da lepo steče po grlu.
Gre za alkoholno pijačo – 4,9 % vol. Najbolje pa je tekočino servirati ohlajeno na temperaturo od 3 do 5ºC. Ste vedeli, da si lahko v izbranih lokalih po Sloveniji privoščite tudi vrček točenega Laško Zlatorog piva, ki predstavlja zadovoljstvo za vsa čutila in prinaša popoln užitek. To pa je lahko zares edinstvena izkušnja za vas in vaše prijatelje pivoljube! Izkoristite prosti čas, povabite prijatelje na pijačo in naročite vrček točenega piva tudi vi.