Razlike med rabljenimi vozili na dizelski in bencinski pogon

Razlike med rabljenimi vozili na dizelski in bencinski pogon ter z njimi povezane večne dileme ter vprašanja, ki se pojavljajo kupcem tovrstnih vozil, predstavljajo izhodiščno tematiko današnjega članka. Če želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Razlike med rabljenimi vozili na dizelski in bencinski pogon

Še vedno se večina kupcev odloči za rabljena vozila na fosilna goriva

Naj omenimo, da se večina kupcev (kljub idejam o prehodu na električna vozila) še vedno odloča za nakup vozil z dizelskim ali bencinskim motorjem. Dejstvo je, da obstajajo bistvene razlike med rabljenimi vozili na dizelski in bencinski pogon. Najprej naj omenimo, da je med dizelskim in bencinskim pogonom bistvena razlika v uporabi goriva. Razlika je predvsem v načinu vžiga gorivne mešanice, saj se pri bencinskih to zgodi s pomočjo svečke, pri dizlih pa izključno s pomočjo kompresije. Pa veste, zakaj je temu tako?

Avtotehnika Celje

Gre za to, da sta  gorivi različno hlapljivi. Dizel je zaradi daljših verig ogljikovodikov zelo slabo hlapljiv in nudi več shranjene energije kot bencin (razlika je okoli 15 odstotkov 36,9 napram 33,7 MJ na liter). Vendar pa je težava v tem, da zaradi bolj umazanega izgorevanja povzroča dizel več onesnaženja, predvsem kar zadeva dušikov oksid in saje. Na drugi strani pa je bencin zelo hlapljiv. To pomeni, da se hitreje vžge, izgoreva skorajda brez saj in je zato manj energetsko učinkovit. Dražja je tudi njegova proizvodnja.

Bencin

Vzdževanja dizla v primerjavi z bencinarjem

Razlike med rabljenimi vozili na dizelski in bencinski pogon je mogoče opaziti tudi pri vzdrževanju vozil. Bencinski motorji se sicer obnašajo zelo podobno kot dizelski, predvsem glede porabe in odzivnosti, obenem pa so lahko bencinski tudi bolj agilni. Vedite, da so stroški servisiranja bencinskega in dizelskega motorja zanemarljive. Cena za servis enega in drugega se namreč skorajda ne razlikuje. Tudi če primerjamo oba motorja dolgoročno, ne prihaja do večjih razlik. O okvarah pa je skoraj nesmiselno govoriti, saj ne moremo reči, da je en motor bolj občutljiv od drugega. Pogostost okvar je v veliki meri odvisna od načina vožnje.

Vzdževanja dizla v primerjavi z bencinarjem

Ponudbo rabljenih vozil si oglejte v Avtotehniki Celje.

Kako pada vrednost vozila?

Razlike med rabljenimi vozili na dizelski in bencinski pogon je mogoče opaziti tudi pri izgubljanju oziroma ohranjanju vrednosti, saj avtomobili običajno izgubljajo vrednost precej podobno in neodvisno od motorja. Nekoliko večji je samo upad vrednosti pri močnejših bencinskih motorjih. Pri rabljenih vozilih je vse skupaj odvisno od avtomobilskega razreda. V tistih, v katerih prevladujejo bencinski motorji, bodo dosti lažje prodali avto z bencinskim, pri večjih vozilih pa je lažje prodati avto z dizelskim motorjem.

Kako pada vrednost vozila

Čeprav je dejstvo, da so dizelski motorji varčnejši od bencinskih, kot pribito drži tudi, da je varčnost odvisna od lastnikovega načina vožnje. Nekateri strokovnjaki navajajo, da je ne glede na motor prvi korak ta, da ko motor zaženete, nemudoma speljete. Motor se bo na ta način hitro ogrel na delovno temperaturo, hladen namreč pokuri največ. Ko voznik pospešuje, mora le-ta čim hitreje doseči želeno hitrost, pri tem pa je treba tudi prestavljati hitro. Pri tem je opazna razlika, da pri avtomobilih z bencinskim motorjem prestavljamo pri 2500 obratih motorja na minuto, pri dizelskih pa pri 1500 obratih. Nemogoče je oceniti, ali so na splošno varčnejši vozniki dizelskih ali bencinskih avtomobilov.

Zaključek

Če se morebiti tudi vi sprašujete, kakšen motor izbrati, za vas nimamo enostavnega in kratkega odgovora. Izbira je odvisna od več dejavnikov, saj obstajajo ključne razlike med rabljenimi vozili na dizelski in bencinski pogon. Prvi kriterij je število prevoženih kilometrov na letni ravni, drugi je vprašanje, za kakšno vožnjo je avto namenjen in ali bo to naš edini avto. Skorajda vedno pa so glavni dejavniki za odločitev pri nakupu: cena, statusni simbol in drugi.

Ob koncu tokratnega članka vam svetujemo, da izberete takšen avtomobil, ki vam bo všeč in bo ustrezal vašim kriterijem. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *