Razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom

Razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom so več kot očitne. Najbolj opazne pa so naslednje razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom: rok uporabnosti, način pridelave, okus in koncentraciji mikroorganizmov. Če pa želite izvedeti, na kakšen način se kažejo omenjene razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom, pa vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Najprej naj poudarimo, da je sodobno pivo nekoliko težje razdeliti izključno na filtrirano in nefiltrirano. Vsaka tekočina je namreč nekoliko specifična zaradi svoje unikatne recepture oziroma postopka fermentacije. Znano je tudi, da ima vsaka vrsta piva nekatere prednosti in slabosti. 

Filtrirano pivo

Za filtrirano pivo velja, da se uporabljajo 2-3 stopnje čiščenja oziroma filtriranja tekočine. Pri zadnji stopnji se uporablja prav poseben mikrofilter, ki omogoča odstranitev tudi najmanjših delcev. Tako je po zaključku filtracije vsebnost kvasa in drugih nečistoč manjša od 1%. Tudi nefiltrirano pivo se pretaka skozi posebno čistilno opremo, vendar le enkrat in stopnja prečiščevanja običajno ni tako visoka. Najbolj pogosto se za to uporabljajo filtri iz diatomejske zemlje. Glavna razlika je torej prisotnost oziroma odsotnost fermentacijskih produktov v pijači. 

Filtrirano pivo

Poleg tega je glavna prednost filtriranega piva v roku uporabnosti. Ta se pri filtriranem pivu podaljša zaradi pasterizacije. Slednji postopek namreč omogoča proizvajalcu, da lahko transportira svoj izdelek kamor koli brez uporabe konzervansov. Naj še poudarimo, da sodobni proizvodni standardi za kakovost piva strogo urejajo količino mikroorganizmov, ki jih vsebuje določena pijača. 

Razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom

Razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom pa se vsekakor kažejo tudi v okusu. Glede na to, da pri filtriranem pivu filter zajame precej delcev kvasa in aromatskih snovi, le-to vpliva na njegov, bolj pusti okus. Med tem ko je nefiltrirano pivo dosti bolj bogato, polnejše, z izrazitejšimi notami slada in hmelja. Filtrirano pa ima manj poudarjen okus in arome. 

razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom

Nefiltrirane tovrstne tekočine vsebujejo celo 10-krat več vitalnih vitaminov kot filtrirano pivo. Razlaga je zelo preprosta – kvas, ki je prisoten v nefiltrirani pijači, je zelo bogat z vitamini in aminokislinami. Zaradi tega ima ta slog tekočine sposobnost hitrega obnavljanja celic. Vendar pa ga je potrebno uživati v zmernih merah. 

Union nefiltrirano pivo

Na tem mestu vam moramo predstaviti še izredno priljubljeno Union nefiltrirano pivo. Gre za alkoholno tekočino, ki vsebuje 4,9 %vol. Kupite ga lahko v steklenici ali pa v raznih točilnicah naročite točeno. Še preden so se v Pivovarni Union in njihovi Pivnici odločili za občasne izlete v bolj butične vode, je za korak stran od tradicionalnega poskrbelo njihovo nefiltrirano pivo, ki je zaradi popularnosti postalo na voljo tudi v ustekleničeni obliki. Gre za popolnoma motno (jasno, saj je nefiltrirano) pivo zlate barve, pokriva pa ga srednje velika in še kar lepo obstojna bela puhasta glava, torej pena. Aroma je dokaj izrazita, v nosu pa se najprej zberejo travne note hmelja, skupaj z nekaj kruhastega značaja precej v ozadju. Sledijo pa jim še rahlo kiselkasti pridihi žita, ki so ravno dovolj poudarjeni.

Union nefiltrirano pivo

Okus se začne z blago sladkobo in kruhastim občutkom, ki preide v bolj zaznaven travnati značaj z nekaj nežno kiselkastega žita. Konec pa zaznamuje srednje nežna hmeljna grenkoba. Ta odličen okus oziroma občutek se nato prenese naprej v pookus, kjer do izraza pride še kar občuten začinjeni značaj. Ste ga že okusili? Če vaš odgovor ni pritrdilen, potem vam svetujemo, da ga čim prej okusite. Prepričani smo, da vas bo očaral njegov edinstveni okus! Naj še dodamo, da ima nefiltrirani Union srednje polno telo, ki pa ima veliko bolj polni občutek kot navadni Union. Živahna karbonacija doda k svežemu občutku in nastane nekoliko bolj všečna izvedba piva, ki ga tako dobro poznamo in pijemo že vrsto let! 

Za še več informacij o tej tematiki – razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom, pa kliknite zgoraj!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *