Razlika med Pale Ale in IPA

Razlika med Pale Ale in IPA je med drugim tudi v tem, da velja Pale Ale za najbolj priljubljen slog piva na svetu! Ja, prav ste prebrali! Ravno omenjeni stil piva je ljudem po vsem svetu najbolj všeč. Kljub temu se bomo v današnjem članku osredotočili na oba stila in vam predstavili, kakšna je razlika med Pale Ale in IPA.

IPA je bil ustanovljen za oskrbo britanskih vojakov

Najprej naj omenimo, da je bil IPA ustanovljen za oskrbo britanskih vojakov in državljanov. Velja tudi, da navadni Ale ni mogel preživeti težkega in napornega potovanja z ladjo, zato so mu pivovarji dodali alkohol in hmelj, da bi imel daljši rok uporabe. 

IPA britanski vojaki

Kot smo že omenili, je Pale Ale priljubljen po vsem svetu. Pijejo ga torej v različnih državah po vsem svetu. Topla fermentacija je metoda, s katero se pridobivajo blede Ale. Ker to pivo uporablja blede slade, je končni izdelek svetle barve. V družini Pale Ale je precej veliko različnih Alev. To je odvisno od njihove moči, arome in okusa. Takšen slog piva je India Pale Ale ali IPA.

Pale Ale pivo

V nadaljevanju se bomo osredotočili na Pale Ale. Gre za prav poseben stil znan po tem, da vsebuje nekoliko višjo vsebnost hmelja (še ena razlika med Pale Ale in IPA). Ta nepogrešljiva grenka pivska sestavina pa se je že v zgodovini uporabljala kot konzervirno sredstvo na dolgih potovanjih do cilja. To pivo je mogoče prepoznati že v kozarcu, saj je zlate do bakrene barve s srednjo vsebnostjo sladu in še srednje poudarjenim telesom. Njegova aroma je zmerna, lahko pa tudi nekoliko bolj močna.

Pale Ale

Ta okusna tekočina se več kot odlično prileže k pikantnim jedem ali pa priljubljeni sečuanski kuhinji (žabji kraki, dimljena raca v čajnih listih in drugo). Idealna temperatura za serviranje tega piva je od 10 do 12 °C. Pri nekoliko nižjih temperaturah pa pride do izraza predvsem grenkoba, ki običajno zasenči tiste bolj nežne in sadne arome. Ko se tekočina ravno prav ogreje, dejansko lahko uživate v njeni polni paleti možnih okusov. Nekateri ljudje za tovrsten stil piva uporabljajo krajšo različico imena, in sicer IPA pivo (India Pale Ale). Gre za predhodnika današnje krajše različice. 

Kako se pojavila razlika med Pale Ale in IPA

Dejstvo je, da je Pale Ale pivo že kar nekaj časa nazaj dobro spremenil pravila v pivovarstvu in pojavila se je razlika med Pale Ale in IPA. Ko so se pivovarji lotili eksperimentiranja, so pri raziskovanju odkrili ta zanimiv stil, o katerem govorijo vsi pivoljubi. Naj še enkrat omenimo, da ima tovrstno pivo precej specifičen okus. Nekateri so mnenja, da je Pale Ale pivo preveč grenko. Seveda pa je to odvisno od vsakega posameznika – nekaterim je grenkoba všeč, spet drugi je ne marajo. 

Razlika med IPA in Pale Ale

Če ste to tekočino poskusili v začetku trenda, ko je v pivih prevladovala dosti bolj sveža aroma, pri kateri te je hitro presenetil grenak okus, potem vam svetujemo, da se z njo odžejate ponovno. Sedaj je namreč ta stil nekoliko drugačen in zato tudi bolj priljubljen. Pivovarji so proces usvojili celo do te mere, da znajo izkoristiti arome hmelja brez dodajanja prevelike količine grenkob, kar predstavlja še dodatno vrednost!

IPA pivo

Nazadnje vam naj predstavimo tudi IPA, ki ga varijo v Pivovarni Laško. Gre za pravo tekočino, ki je namenjena vsem drznim raziskovalcem novih okusov. Uporaba posebnih novih sort slovenskih hmeljev, kot sta Styrian Wolf in Styrian Colibri, pričarata zares vznemirljive in presenetljive arome grenivke, limone, limete in bezga, medtem ko ga nežne zeliščne note vodijo domov v kraljestvo Zlatoroga. Ta tekočina vsebuje 5,2 % alkohola. Najbolj primerno pa jo je servirati ohlajeno na temperaturo od 8 do 10ºC. Vsebuje naslednje nepogrešljive sestavine: vodo, ječmen, ječmenov slad, hmelj in tudi pivske kvasovke. 

Laško IPA pivo

Če bi radi izvedeli še več informacij o tej tematiki – razlika med Pale Ale in IPA, pa kliknite zgoraj!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *