Poškodba labruma kolka

Poškodba labruma kolka so le redko izolirane, saj v večini primerov predstavljajo pridruženo posledico druge kolčne patologije (na primer zagozditveni sindrom kolka, degenerativna obolenja, razvojna displazija kolka idr.). Vse naštete so v večji meri posledica prirojenih anatomskih anomalij sklepnih površin acetabuluma in glave stegnenice. Vzrok za poškodbo labruma kolka pa je lahko tudi travma (npr. nalet ali padec v kolk, kronična preobremenitev ali utesnitev kite psoasa). Obstaja precej visoka korelacija med poškodbo labruma kolka in še zgodnjim pojavom atroze. Poškodbe sprednjega, lateralnega sprednjega, zgornjega ali lateralnega zgornjega in sprednjega medialnega predela labruma so v primerjavi s poškodbami ostalih površin labruma veliko bolj pogoste. 

Poškodba labruma kolka

Kakšni so prvi simptomi?

Večina takšnih poškodb je prisotnih brez izrazitih simptomov in lahko povzročajo predvsem postopne degenerativne spremembe hrustančnih površin na mestu poškodbe labruma. Slednje se simptomatsko izrazijo skozi nekoliko bolj dolgo obdobje. Naj poudarimo, da akutna simptomatika takšne poškodbe zajema bolečino v predelu dimelj, na sprednji strani kolka in globoko v sklepu. Tu postane bolj intenzivna po daljši hoji in generalno po statičnih držah sede in stoje. Okoli 55 % posameznikov z bolečinami v prednjem delu kolka in v dimljah navadno trpi s takšno poškodbo. Akutni znaki okvare kolka pa zajemajo tudi zatikanje sklepa in klikajoče zvoke ob izvajanju gibov. Gre za neprijeten občutek, zaradi katere je zmanjšana mobilnost in okornost sklepa. Ob večjih raztrganinah pa se pojavijo še gibalne omejitve.

Kolk | Medicofit

Kako poteka rehabilitacija po poškodbi?

Nazadnje naj še omenimo, da se takšna poškodba ne more zaceliti sama od sebe. Ravno zaradi tega se koralacijo hrustančnega tkiva lahko izvede le s kirurškim zdravljenjem. Večina manjših poškodb intenzivne simptomatike se zdravi konservativno, in sicer s fizikalno terapijo in s specialno vadbo za stabilizatorske mišice kolka ter ohranjanje mišičnih simetrij in še lokalne vzdržljivosti kolčnih mišic. Ob manjših poškodbah te vrste se je s primernim managementom življenjskega sloga in konservativno obravnavo mogoče tudi skorajda popolnoma izogniti operativnem zdravljenju.

rehabilitacija kolka


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *