Plavac mali

Plavac mali je izredno priljubljena avtohtona vinska sorta, ki ima poreklo v srednji in južni Dalmaciji. Nekaterim je plavac mali bolje poznan tudi kot plavac mali črni, črnec, pagadebit ali pa le plavac. Mi bomo v nadaljevanju današnjega članka uporabili vse naštete izraze, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Madirazza Plavac mali suho vino 0,75 l - Konzum

Mnogi štejejo omenjeno tekočino za najbolj pomembno dalmatinsko kot tudi hrvaško sorto. Njegova vrednost je namreč prepoznana tudi izven meja Hrvaške. V Dalmaciji je plavac najbolj zastopana sorta grozdja, med tem ko je na Hrvaškem na tretjem mestu. Do sedaj ni točno določeno ali znano, kdaj je nastalo omenjeno vino, vendar pa so s podrobnimi analizami odkrili, da je za plavac zaslužno spontano križanje sort. Poudariti moramo, da vinska trta te sorte najbolje uspeva na vinogradniških območjih, ki so obrnjeni proti jugu. To so predvsem Dingač in Postup na Pelješcu, Sveta Nedelja, Zavala in Ivan Dolac na Hvaru ter še Murvica na otoku Braču. Sorta zelo dobro rodi in je zanesljiva, pozno dozori in najbolje uspeva na bolj izzivalnih terenih. Ima predvsem dobro lastnost, in sicer odpornost proti različnim boleznim. Kakovost njenega grozdja je odvisna od tal, na katerih trta raste, položaja vinograda in količine sonca v času zorenja. Tako je bil na primer plavac mali iz regije Dingač prvo vino, ki je dobilo oznako vrhunskega vina na območju današnje Hrvaške. To se je zgodilo že davnega leta 1961. Črnec kot sorta lahko daje močna vina z visoko stopnjo alkohola. 

Kako pravilno postrežemo Plavac mali

Svojim gostom ali sebi to vino postrezite s temperaturo 18 stopinj Celzija. Več kot odlično se poda k pikantnim trdim sirom in tistim z žlahtno plesnijo. Prileže se še k jedem s temnim oziroma rdečim mesom.  Iz grozdja plavca pridelujejo vina v razponu od suhih temno rdečih vin polnega okusa pa vse do sladkega prošeka z visokim odstotkom alkohola. Ta se lahko ponudi kot aperitiv ali pa kot desertno vino.

Selection of Plavac mali - The Wine & More


Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *