Olivno olje

Olivno olje vsebuje veliko antioksidantov, kar pozitivno in varovalno vpliva na človekovo telo. Sestava olivnega olja je zelo podobna sestavi kislin v človeškem telesu, zato človeški organizem olivno olje presnavlja lažje kot večino drugih maščob in tudi olj.

Olivno olje

Tovrstno olje pridobivajo iz oljk. Ta v sebi skriva mnogo simbolov. Veliko ljudi jo namreč povezuje z rodnostjo, mirom, močjo in slavo. Prav tako predstavlja simbol večnosti. Oljka sicer spada v družino dreves Oleacaea, iz katere izhajajo tudi španski bezeg, jesen, forzicija in jasmin. Začetki gojenja segajo že v prazgodovino, zato je oljka danes ena od najstarejših kulturnih rastlin. Pri nas jo gojimo v obalnem pasu. To drevo rodi ovalne (odvisno od vrste) temno modre, skoraj črne ter svetlo in temno zelene plodove različnih velikosti. Obirajo jih od začetka septembra do konca oktobra, nato iz njih pripravijo različne izdelke: vložene olive v slanici, v kisu in olju, olivno pasto, pašteto, kremo in seveda hladno stisnjeno omenjeno olje. 

Olivno olje Fusion 250 ml, B10

Zdravilni učinki olivnega olja

Najverjetneje veste, da se tovrstno olje lahko uporablja na več načinov. Njegovi zdravilni učinki so namreč že dolgo znani. Vedite, da tovrstno olje znižuje vrednost holesterola v telesu in je izredno lahko prebavljivo. Če je olje kvalitetno, vsebuje veliko vitaminov in hranljivih snovi. Prav tako pa vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki preprečujejo nastanek rakavega obolenja. Ker vsebuje visoke vrednosti mononenasičenih maščob, velja za zdravo in dietno olje. 

Olivno olje Karbonaca 250 ml, B10

Biološko visokovredna mešanica različnih vrst maščobnih kislin

Naj še omenimo, da se v olivah nahaja od 25 do 56 % olja, odvisno od sorte. Olivnemu olju daje veliko vrednost predvsem biološko visokovredna mešanica različnih vrst maščobnih kislin. Njihovi deleži pa se razlikujejo glede na predel rasti, vrsto oljke, leto in podnebne razmere.

Olivno olje Leccino 250 ml, B10

Ne glede na naštete dejavnike je razmerje naslednje: 8–27 % nasičenih, 55–83 % mononenasičenih in 3,5–22 % polinenasičenih maščobnih kislin ali: do 20 % je nasičenih maščobnih kislin in do 80 % nenasičenih. Približno desetina kislin je esencialnih, ki so za življenje nepogrešljive in jih človeško telo ne more ustvariti. Med njimi sta najbolj pomembni naslednji: linoleinska (omega-6) in alfalinolenska (omega-3) maščobna kislina. Slednji sodelujeta namreč pri vzdrževanju varovalnih membran vseh naših celic. V olju se nahaja tudi vitamin E, ki deluje kot varovalni in imunski dejavnik proti prostim radikalom. Prav tako je prisoten tudi vitamin A.

Kupujte kvalitetno olivno olje od priznanih prodajalcev

Pri nakupu olivno olje ne smete preveč varčevati, saj je kvaliteta sorazmerna s ceno. Za 5 eurov boste tako dobili precej slabo olivno olje, zato boste morali za kvaliteten, zdrav in ekološko pridelan izdelek odšteti nekoliko več. Sporočamo vam, da si lahko na spletni strani eVino. si ogledate skrbno izbrano ponudbo tega olja. Na tem mestu vam predstavljamo olivno olje Frantoino (250 ml), ki je narejeno iz najboljših oljk. V njem lahko začutite lokalno klimo – zimsko burjo in sneg iz bližnjih Alp s popolnim pridihom morja. Robusten, močan, poprast okus, ki fantastično zaokroži v ustih.

Olivno olje Rosignola 500 ml, B10

Gre za odlično olje iz hrvaške Istre, znamke B10, ki se ponaša z vrhunsko kakovostjo ter vrhunskim razmerjem med ceno in kvaliteto. Če se boste odločili za nakup, boste za (0,25l olja) odšteli 10,49 evrov. Mi vam zagotavljamo, da boste z nakupom izredno zadovoljni! Prav tako pa vam svetujemo, da poskusite tudi olje Rosignola (500 ml). To je lokalna sorta iz katere nastane omenjena tekočine. Ta ima intenzivno aromo in grenak okus. Rosignola se odlično poda zraven mesa in divjačine, obenem pa je nepogrešljiva tudi pri močnejših solatah. Ta sorta je najbolj pogosta v okolici Rovinja iz Istre. Ste že poskusili to olje? Če vaš odgovor ni pritrdilen, potem vam svetujemo, da se za nakup odločite čim prej. Za eno steklenico (0,5l) boste v spletni trgovini eVino odšteli 18,99 evrov. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *