Minimalna urna postavka študentsko delo

Minimalna urna postavka študentsko delo je aktualna tematika za vse dijake, študente in ostale iskalce tovrstne zaposlitve. Mladi si seveda želijo, da bi bila minimalna urna postavka študentsko delo čim višja, vendar pa je to pogojeno s številnimi dejavniki in je zakonsko določeno. Kljub temu je dobro, da lahko urno postavko zviša  delodajalec pri katerem študent ali dijak opravlja tovrstno delo. V kolikor boš svoje delo opravljal vestno, natančno in dosledno, pa ti morda urno postavko precej zviša. To pa seveda pomeni boljši zaslužek in morda celo večjo motivacijo za še boljše opravljanje dela.

Na tem mestu naj poudarimo, da lahko študentsko ali dijaško delo opravljajo študenti, dijaki in nekateri ostali udeleženci izobraževanja odraslih v času, ko se izobražujejo. Pri tem morajo imeti dijaki veljaven status v Republiki Sloveniji, če želijo opravljati tovrstno občasno dejavnost. Slednjo lahko opravljajo tudi tiste osebe, ki imajo status udeleženca v izobraževanju odraslih (vendar morajo biti mlajše od 26 let) in se izobraževati po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega in višjega strokovnega izobraževanja.

Podjetja Archives | Page 3 of 3 | Študentski servis Mjob

Minimalna urna postavka študentsko delo določa spodnjo mejo, ki zakonsko znaša 5,89 evrov bruto oziroma 4,98 neto. Na višino urne postavke za dijaško in študentsko delo lahko vpliva vrsta različnih dejavnikov, in sicer:

  • regija oziroma kraj opravljanja dela,
  • vrsta dela (težavnost, zahtevana posebna znanja idr.),
  • ponudba in povpraševanje,
  • sezona (letni čas, posebni dogodki, prazniki, počitnice itd.).

V primeru, da te morda ob koncu dela zanima natančen obračun in si včlanjen v študentski servis Mjob, ti predlagamo, da enostavno in hitro preveriš informativni izračun vseh postavk (bruto, neto, ddv, prispevki). Pri tem bodi pozoren na naslednje: V primeru, da je obdobje dela (pričetek in konec) po 1. januarju 2020, potem znaša minimalna bruto urna postavka 5,40 eur na uro, in sicer do vključno 18. 2.2021.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *