Koristni nasveti za kastracijo mačka

Kastracija mačka je kirurški poseg, pri katerem veterinar odstrani spolne žleze mačka – testise ali moda. Z odstranitvijo le-teh prekinejo izločanje moškega spolnega hormona testosterona, posledično se prekine spolno vedenje, živali pa po posegu niso več plodne.

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili razloge, zakaj je pomembna kastracija mačka. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. Prepričani smo, da boste izvedeli veliko novih in zanimivih informacij!

Razlogi za kastracijo.

Obstajajo številni zdravstveni razlogi, ki spodbujajo kastracija mačka. Nekastrirani samčki se pogosto pretepajo z drugimi samci, sploh v času gonitve samic. Posledično lahko pride do poškodb, kot so praske, ugrizi, rane poškodbe kože, ognojki ali abscesi. Poleg tega veliko pogosteje širijo virusne bolezni, kot sta FIV (mačji AIDS) in FeLV (mačja levkoza). Poleg tega so lahko nekastrirani mački agresivni do svojih lastnikov. Pogosto je tudi markiranje oziroma označevanje teritorija z urinom, kar je v stanovanju precej nezaželeno. Urin ima namreč precej neprijeten in močan vonj. V času gonitve samic lahko nekastriran maček odtava od doma, pogosto so udeleženi v prometnih nesrečah. Kot zanimivost naj na tem mestu omenimo tudi to, da lahko en nekastriran maček oplodi veliko število samic, zato že s kastracijo enega mačka izredno pripomoremo k zmanjšanju števila (nezaželenih) mladičev. Vedite, da mačke postanejo spolno zrele pri starosti približno 4 mesece. Za kastracijo je najprimernejša starost 6 mesecev. Velja pa omeniti, da lahko  poseg opravijo tudi pozneje. Kljub vsemu odsvetujejo kastracijo pred 4. mesecem starosti.

Potek posega

Prepričani smo, da vse lastnike psov zanima še bolj natančen potek tega kirurškega posega. Ta poteka v splošni anesteziji. V veterinarski ambulanti Zamba za anastezijo mačk uporabljajo kombinirano injekcijsko anestezijo, ki jo po potrebi dopolnijo s plinsko anestezijo. Anestezijo prilagodijo telesni teži, starosti in zdravstvenemu stanju živali. Poseg poteka tako, da na obeh straneh mošnje naredijo majhen rez, skozi katerega potem odstranijo moda. Rane so majhne in se običajno hitro zacelijo, zato šivanje praviloma ni potrebno. Po posegu živali hospitalizirajo do prihoda lastnikov, kjer so pod budnim očesom njihove ekipe. Živali grejo praviloma še isti dan nazaj v domačo oskrbo. Običajno po posegu mački okrevajo precej hitro. Zaradi vpliva anestezije pa imajo zmanjšano možnost uravnavanja telesne toplote. Lastniki morajo zato poskrbeti, da se doma ne podhladijo ali pregrejejo. V hladnih dneh jim naj pripravijo topel prostor v stanovanju, v vročih dneh pa morajo poskrbeti, da niso izpostavljeni neposrednemu soncu in jih imajo raje v senci.

Za še več informacij o tej tematiki pa kliknite na zgornji odebeljeni napis – kastracija mačka. Na spletni strani veterinarske ambulante Zamba vas namreč čaka tudi cenik storitev in ostale aktualne informacije povezani s hišnimi ljubljenčki. Ne odlašajte in poskrbite za zdravje vašega štirinožnega prijatelja! 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *