Kondicijski trener je lahko vsaka oseba, ki konča usposabljanje na fakulteti za šport. Tečaji za kondicijskega trenerja se izvajajo vsako leto in potekajo ob vikendih. V 7 vikendih si lahko oseba, ki želi postati kondicijski trener pridobi vso potrebno znanje za prijem tega naziva. Žal pa se v praksi velikokrat izkaže, da so posamezniki z nazivom kondicijski trener še vedno premalo široko razgledani brez predhodnih izkušenj.

Kondicijski trener

V kolikor iščete kondicijskega trenerja vam predlagamo, da izberete osebo, ki ima na tem področju veliko izkušenj, saj so vaši kondicijski rezultati plod vašega sodelovanja s strokovnjakom na tem področju. Tematika kondicijskega trenerja je izredno široka. Športi se med seboj razlikujejo, znotraj posameznega športa pa se lahko tekmovalec osredotoči na določena področja, kjer želijo biti najboljši. Profesionalni kolesarji se lahko osredotočijo na kondicijski trening, kjer bodo izboljšali svojo vožnjo v klanec, izboljšajo svoje šprinte ali vožnjo na čas. Kondicijski trener mora že v osnovi znati poslušati in razumeti športnikove “težave”, ki jih bosta skupaj “odpravila”.

kondicijski trening
kondicijski trening

V nadaljevanju vam bomo predstavili različne procese in delo trenerja. Kondicijski trener bo v začetku sestavil vaje in plan treniranja, s katerim se boste osredotočili na razvijanje specifičnih motornih sposobnosti.

Kondicijski trener mora razumeti principe razvoja motoričnih sposobnosti pri izbrani kondicijski vadbi, poznati osnove energetske in biomehanskega mehanizma kondicijske vadbe. Zagotovo se boste strinjali, da je delo trenerja tudi učenje športnika o pravilnem izvajanju vaj. Največkrat do napačne izvedbe vaj prihaja prav v fitnes centrih. Kondicijski trener bo pred izvedbo vajo tudi demonstriral in vam razložil osnove telesnega in gibalnega razvoja vašega telesa.

V kolikor iščete kondicijskega trenerja za mladega športnika je izredno pomembno, da izberete koncidijskega trenerja, ki ima dovolj znanja in izkušenj iz treniranja mladih športnikov. Pristop dela in izbira vaj se pri mladih ljudej zaradi njihove rasti razlikuje v primerjavi z odraslim človekom. Nepravilna kondicijska vadba lahko negativno vpliva na razbolj vašega otroka!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *