Kana

Kana je v zahodnem svetu poznana predvsem kot naravno barvilo. V Evropi in Ameriki je postala zelo popularna oziroma priljubljena že v 19. stoletju, ko so angleški arheologi pričeli z raziskovanjem egipčanske piramide. Prišli so do zanimivega spoznanja, da so si že stari egipčani s kaninim barvilom barvali tako lase kot tudi telo. S tem naravnim barvilom so barvali tudi volno, usnje in različne tkanine. Na zahodu je barvanje s kano postalo simbol za orientalsko zapeljivost in tudi privlačnost. Znano je tudi to, da so egipčanski trgovci precej veliko trgovali s kano. Ker pa so želeli zahodnjaškim ženskam ponuditi čim bolj intenzivno barvo, so temu prahu začeli dodajati kovinske soli in še nekatere druge kemikalije. Slednje pa so v dotiku s kožo povzročile kar precej hude alergije. Posledično je zaradi tega ta rastlina postala bolj na slabem glasu. Takrat so se pričele širiti govorice, da je omenjeno naravno barvilo celo škodljivo za lasišče. To pa seveda nikakor ne drži!

V nadaljevanju tokratnega članka smo za vas na enem mestu zbrali še več informacij o zdravilnih učinkih in o uporabi omenjene rastline. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Zdravilni učinek

Naj poudarimo, da čista kana brez raznih primesi vpliva zelo zdravilno za lase in lasišče. Obenem pa odpravlja tudi glavobol in izpadanje las. Njeni mladi listi vsebujejo poleg različnih maščobnih kislin tudi pigment, ki se imenuje lavson. Mlade liste kane je potrebno obrati in jih posušiti, nato pa jih zmeljejo v prah. Obiranje poteka enkrat v letu. Listi se morajo precej hitro posušiti, in sicer v prav posebni sušilnici. Slednje nato zmeljejo v prah, ki ga trikrat presejejo. Končni prah je kot puder in ga uvrščamo v body-art kakovost. To je najboljša kakovost omenjenega pudra, ki ne vsebuje primesi in se uporablja za poslikavo kože. 

Uporaba kane

Že tradicionalno se v različne uporabljajo prav vsi deli omenjen rastline. Med njimi so tudi korenine. Slednje imajo grenak okus, ki hladi, čisti, spodbuja k odvajanju vode, sproža prekinitev nosečnosti idr. Nekateri jih zelo pogosto uporabljajo pri opeklinah, uravnavanju menstrualne krvavitve, gobavosti in različnih kožnih boleznih. Tudi njeni listi so grenkega okusa in delujejo kot astringent. Diuretik, hladilo, pospešujejo izločanje sluzi iz pljuč, sapnika, delujejo protivnetno, krepijo jetra, znižujejo telesno temperaturo in še kaj. Velikokrat se uporabljajo za razjede, plešavost, odpravljanje oteklin, glivična obolenja, vnetje oči, rane, bakterijske okužbe lasnih mešičkov, obolenja vranice in še drugje. Cvet pa ima precej močen, vendar prijeten vonj. Cvetje ima poživljajoče narkotične lastnosti, ki delujejo krepilno na živčevje in srce.

Uporaba Kane

V uporabi ze od srednjeg veka

Ali ste vedeli, da so v srednjem veku uporabljali vzglavnike napolnjene s temi cvetovi? To je namreč pomagalo tistim ljudem, ki so se soočali z nespečnostjo. Omenjeni cvetovi se uporabljajo tudi kot attar (oziroma parfum, ki je narejen po stari iranski metodi) in deluje proti glavobolu. Z njim odišavijo tudi volnene izdelke, ker odganjajo molje. Plod, ki se imenuje »kamarakasa« deluje kot krepilu in ima precej visoko hranilno vrednost. Tudi lubje stebel je zdravilno! Uporablja se za normalizacijo delovanja jeter in vranice ter pri zdravljenju zlatenice. 

Uporaba Kane v srednjem veku

Rastlina prihodnosti

Sodobne znanstvene raziskave o tej rastlini so pokazale, da je kana postala »rastlina prihodnosti« in ne samo preteklosti. To prihaja do izraza še posebej sedaj, ko veliki farmacevtski giganti nimajo več zadovoljivih odgovorov na novodobne bolezni, ki se pojavljajo pri človeku. 

Kana rastlina blagoslova

Nazadnje naj še kot zanimivost omenimo, da ta rastlina na duhovnem nivoju predstavlja blagoslov in odganja zle duhove. Ravno zaradi tega je poslikava telesa z njenim barvilom kot nekakšna zahvalnica univerzumu ali bogu za vse darove. Pri terapevtski poslikavi pa ima vsak lik določen pomen in izraža specifično željo, na katerem osebnem področju si posameznik želi imeti blagoslov. To pa je res precej zanimivo, kajne?

Kana rastlina blagoslova

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *