Kaj pomeni Brut?

Brut je izraz, ki ga najdemo na etiketah penečih vin in označuje stopnjo sladkobe. Ta beseda se pogosto uporablja za opis penečih vin, kjer nizka vsebnost sladkorja poudarja njihov ‘suh’ značaj, kar je tudi pomen francoske besede.

Na trgu obstaja ogromno različnih vrst penečih vin, ki nosijo oznako, ki označuje njihovo sladkost. V Sloveniji sta še posebej priljubljeni Bjana Brut in Klet Brda Bagueri Brut. Bjana Brut Zero je goriška penina z močnim karakterjem in aromatičnostjo, pridobljeno iz mešanice Chardonnaya in Rebule. To vino je znano po svoji oljnati teksturi in je po oceni revije Decanter med najbolj cenjenimi. Klet Brda Bagueri Rose je prav tako slovenski predstavnik, vendar z rahlo rožnato barvo in svežim zaključkom, ki spominja na maline.

Brut

Tovrstna vina lahko ljubitelji penečih vin naročijo preko spletne vinoteke eVino. Ta platforma nudi različne možnosti za izbor in nakup, ki bodo zadovoljile tudi najzahtevnejše ljubitelje vina.

Nasveti za uživanje Brut vin

Kako najbolje uživati v teh vinih? Izbor prave hrane je lahko odločilen. So odličen dodatek k belim mesom, perutnini, zelenjavnim rižotam ali celo kot aperitiv. Posebej zanimiva je kombinacija Bjana Brut Zero s teletino, saj bogat okus vina odlično dopolnjuje okus mesa. Klet Brda Bagueri Rose je zaradi svoje lahkotnosti in svežine odlična izbira za aperitiv ali ob lahkotnih zelenjavnih jedeh.

Posebnosti zorjenja in proizvodnje

Bjana Brut Zero je značilna po svojem 36-mesečnem zorjenju na kvasovkah. To mu daje posebno globino in kompleksnost okusa. Grozdje za to penino prihaja iz starih vinogradov, kjer je rast trt umirjena in kakovost grozdja najboljša. V vino ni dodanega odpremnega likerja, zaradi česar je suhost še bolj izrazita. Klet Brda Bagueri Rose je prav tako rezultat premišljenega procesa proizvodnje, vendar se osredotoča na svežino in sadne arome, ki jih doseže z uporabo posebnih sort grozdja.

Peneče vino Bjana Brut Zero

Izbira pravega penečega vina je lahko izziv, vendar z nekaj znanja o označbah in različnih vrstah, ki so na voljo, je izbira lahko bolj premišljena. Za tiste, ki si želijo raziskati bogat svet teh vin, je spletna vinoteka eVino idealna točka začetka. Ponuja široko paleto izdelkov, ki bodo zadovoljili tako začetnike kot tudi izkušene poznavalce.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *