Izpadanje las po covidu

Izpadanje las po covidu se pojavi približno od 8 do 12 tednov po okužbi in prizadene kar 80 % oseb, ki so prebolele to okužbo. To je pokazala ena izmed obsežnih Španskih ter Brazilskih raziskav. Posledice, ki jih okužba s COVID-19  povzroči na zdravju človeka so precej številne in v celoti še niso raziskane. Ravno izpadanje las po covidu je ena izmed najbolj pogostih posledic. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij, ki so povezane z izpadanjem las po covidu. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Izpadanje las po covidu

Glede na to, da je pojav izpadanja las pri osebah, ki so prebolele covid-19, tako zelo pogost, so se brazilski in španski dermatologi odločili za izvedbo klinične raziskave. Njene rezultate pa so objavili oktobra 2020. V raziskavi je sodelovalo 66.667 oseb, trajala pa je od maja do septembra 2020.

Vzroki za izpadanje po COVIDU

Sodelujoče posameznike so razdelili v tri starostne skupine in ugotovili naslednje vzroke za izpadanje las:


1. Prvi vzrok je visoka telesna temperatura, s katero telo želi uničiti virus.

2. Drugi vzrok pa so spremembe na žilnem sistemu, ki povzročijo vnetje kapilar v koži lasišča (tako imenovani vaskulitis). Kapilare dovajajo hrano lasnim koreninam, zato je delovanje lasnih korenin dosti bolj oteženo. Korenine pa ne morejo v zadostni količini proizvajati lasne želatine, zato vse lase, ki so v mirujoči fazi, enostavno izvržejo iz folikule (telogeni efluvium).

3. Kot tretji vzrok lahko navedemo fizični in psihični stres, ki se pojavi zaradi bolezni.

V primeru, da se tudi vi soočate z izpadanjem las po covidu, potem vam svetujemo, da se čim prej odločite za nakup primernega šampona. Slednji namreč lahko prepreči to težavo in spodbudi rast las. Za več informacij pa kliknite na zgornji odebeljeni napis. Že v naslednjem trenutku se boste znašli na spletni strani podjetja Etnobotanika.


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *