Hidrolat rožmarina

Hidrolat rožmarina je ima zaradi svojih poživitvenih lastnosti na telo in duha v aromaterapevtskih ter tudi drugih pripravkih zelo pomembno vlogo. Uporablja se namreč v pripravkih za izboljšanje strukture pri aknasti koži. Deluje adstringentno in regulira izločanje sebuma. Poleg tega hidrolat rožmarina pospešuje prekrvavitev, kar s pridom uporabljajo tako pri športnih masažah kot tudi za nego lasišča in hitro izpadajočih las. Obenem ga je mogoče uporabiti tudi v kopelih za noge, saj spodbuja prekrvavitev in s tem zmanjšuje otekanje nog. Blaži tudi občutek težkih, pekočih nog, ki se pojavlja zlasti v poletnem času. Ste vedeli, da ima hidrolat rožmarina dobre antiseptične lastnosti? To pa s pridom lahko izkoristijo pri negi stopal ali podpazduh. Omenjeni hidrolat se v poletnem času uporablja za odganjanje insektov. Na čustveni ravni pa njegov svež, zeliščni vonj razvedri in povrne energijo človeku. Uporabi se lahko še kot pomoč pri jutranjem vstajanju ali pa ko nam pade koncentracija, saj bistri misli, dviguje koncentracijo in krepi spomin. 

Se morda sprašujete, kje bi lahko kupili hidrolat rožmarina? Mi vam svetujemo, da pogledate ponudbo, ki so jo za vas pripravili v spletni trgovini Etnobotanika. Med drugim so pripravili paket proti izpadanju las in prezgodnjemu sivenju: Amla + hibiskus + hidrolat rožmarina. Za zmes oziroma kombinacija prahu ter hidrolata edinstveno in obenem sinergično deluje proti izpadanju in sivenju las. 

Kako si pripraviti oblogo

Pa naj vam na kratko predstavimo, kako si morate pripraviti omenjeno oblogo. Za pripravo te zmesi najprej potrebujete plastično posodo. Vanjo stresite ekološki prah hibiskusa in amle – v enakem razmerju. Dodajte še ustrezno količino rožmarinovega hidrolata in nato vse sestavine dobro premešajte. Tako boste dobili zmes gostote jogurta. Natančna receptura za moške: 10 g ekološkega prahu Amle + 10 g ekološkega prahu Hibiskusa + 50 ml rožmarinovega hidrolata. Natančna receptura za ženske: 20 g ekološkega prahu Amle + 20 g ekološkega prahu Hibiskusa + 100 ml rožmarinovega hidrolata. Postopek nanosa pa je čisto preprost. Najprej morate zmes nanesti na umito in suho lasišče. Nanašajte po prečah, ki jih naredite na razdalji približno 2 cm. Po končanem nanosu oblogo z rahlimi krožnimi gibi enakomerno porazdelite po celotnem lasišču. Glavo ovijte s prozorno folijo za živila in pustite delovati približno 1 uro. Potem si lasišče sperite in posušite. Če bi si želeli ogledati postopek nanosa tudi preko video posnetka, vam svetujemo, da ga poiščete na spletni strani podjetja Etnobotanika. Postopek ponavljajte 1 x tedensko, 6 tednov zapored. Prepričani smo, da boste izboljšanje stanja opazili že zelo kmalu. Po 6. nanosu pa bodo rezultati več kot očitni. Če želite še boljše rezultate, po končanem 6 tedenskem tretmaju, lahko nadaljujete z nanosi na vsakih 14 dni.

Zanimivosti rožmarina

Nazadnje naj vam kot zanimivost povemo še to, da prijetno dišeči zimzeleni grm rožmarin uspeva po vsem Sredozemlju. Gojijo pa ga tudi po vrtovih. Gre predvsem za zelo cenjeno začimbo. Njegove cvetovi in igličasti listi pa se najbolj pogosto uporabljajo v zdravilnih namenih. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo celo za hitrejše celjenje ran in izpuščajev, izboljšanje prebave in izboljšanje prekrvitve. Tudi v Sloveniji lahko najdemo ta grm. Raste namreč po prisojnih, kamnitih pobočjih v Primorju, kjer ga pogosto uporabljajo tudi za žive meje. Drugod ga gojijo v loncih kot okrasno rastlino. Je izjemno občutljiv za mraz, zato ga je potrebno prezimiti v prostorih, kjer ne zmrzuje. V maju in juniju se v zalistjih te rastline razcvetejo bledo modri ali vijoličasti cvetovi, ki oddajajo eterični vonj. Cvetovi se nabirajo, ko so v polnem razcvetu, nato pa se posušijo. Vednozeleni listi pa se lahko nabirajo kadarkoli v letu. Posušeni listi imajo značilen aromatičen vonj. Za še več informacij pa kliknite zgoraj!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *