Endoproteza kolka

Endoproteza kolka je umetni del sklepa. Z njim kirurg med zahtevno operacijo nadomesti prizadete dele kolka. Obstaja več različnih vrst endoprotez. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo še bolj podrobneje predstavili informacije o endoprotezi kolka. Če želite izvedeti več o tem, vas vljudno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Endoproteza kolka

Najprej se bomo osredotočili na vzroke bolečine in omejitve gibljivosti kolka, ki nastanejo kot posledica. Najbolj pogost vzrok bolečine in obenem omejene gibljivosti je artroza oziroma obraba. Gre za bolezen, pri kateri se hrustanec mehča, lušči in postopno celo izginja. V stiku sta nato le še kostni površini na glavici in ponvici. Pojavijo se kostni izrastki, ki se imenujejo osteofiti. Vse to pa spremlja neprijetna bolečina. Ta je v začetku počasna in na koncu zelo huda. Bolniku lahko celo povsem onemogoči gibanje. Vzrok artroze je občasno lahko znan (npr. poškodba, infekcija), najpogosteje pa je vzrok neznan.

Pregled pri ortopedu

Velikokrat se ljudje sprašujejo, če je endoproteza kolka primerna tudi za njih. Naj poudarimo, da o tem lahko začnete razmišljati šele takrat, ko vas osebni zdravnik napoti v ortopedsko ambulanto na prvi pregled. Odločiti pa se morate sami. Zelo koristno je, da se posvetujete tudi z družinskimi člani, osebnim zdravnikom in ortopedom, ki vas bo operiral. Najbolj primerna starost za zamenjavo kolka je med 60 in 80 letom starosti. Kljub temu je presoja ortopeda o ustreznosti operacije vedno individualna. Ortopedi ta poseg največkrat priporočajo takrat, ko je stopnja bolečine zelo visoka, ko so zmanjšane sposobnosti za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti. Odločitev je pogojena tudi s splošnim zdravstvenim stanjem.

Endoproteza kolka

Kako poteka operativni poseg?

Operativni poseg se največkrat opravi takrat, ko:

  • bolečina v kolku omejuje izvajanje normalne vsakodnevne aktivnosti kot sta hoja, pripogibanje,
  • se bolečina pojavi tudi med dnevnim ali pa nočnim počitkom,
  • okorelost sklepa ves čas omejuje vašo sposobnost gibanja ali dviganja nog,
  • protivnetna zdravila prinesejo le majhno izboljšanje ali pa jih celo ne prenašate,
  • drugo zdravljenje (na primer fizioterapija) ne prinese izboljšanja.

Vedite, da vstavitev umetnega kolka ni življenjsko nujna operacija, lahko pa izboljša kvaliteto vašega življenja. Največji pomen ima vaša sposobnost in pripravljenost sodelovati pri okrevanju po operaciji. Poudariti moramo, da je izredno pomemben dejavnik pri odločitvi za operativni poseg razumevanje (torej to, kaj se s posegom lahko pridobi in kaj ne). Velika večina po operaciji občuti pomembno zmanjšanje bolečine in izboljšanje sposobnosti, ki so povezane s vsakodnevnim opravljanjem aktivnosti. Kljub temu se zavedajte, da zamenjava sklepa ne bo povečala zmogljivosti, ki so bile okrnjene že pred začetkom težav s kolkom.

Rehabilitacija po operaciji

Znano je, da se po operaciji endoproteze kolka svetuje hoja, kolesarjenje, balinanje, golf, plavanje in še nekatere druge aktivnosti. Odsvetuje pa se tek in še nekateri bolj agresivni športi na trdih podlagah. Pomembno je, da se po operaciji ljudje izogibajo prevelikim naporom ali pa prenašanju nekoliko težjih bremen. Že pri normalni aktivnosti se tudi umetni kolk lahko obrablja. Ukvarjanje z zahtevnimi športi ali prekomerna telesna teža obrabo še dodatno pospešita in povzročita omajanje proteze in ponovne bolečine.

Rehabilitacija po operaciji

Kaj storiti pred posegom?

Nazadnje naj vas še seznanimo, kaj storiti pred posegom endoproteze kolka. Pred posegom je izredno pomembno, da vas pregleda vaš osebni zdravnik in vas, če je potrebno, napoti v določeno specialistično ambulanto. Vse kronične bolezni morajo biti pred operacijo urejene. Po operaciji bo morda potrebna transfuzija krvi, zato vam toplo priporočamo, da se odločite za avtotransfuzijo.

zdravnik

Gre za to, da vam pred operacijo odvzamemo vašo kri, jo shranijo in jo nato med in po operaciji vrnejo. S tem se izognete morebitnim zapletom ob transfuziji tuje krvi. Za totalno endoprotezo kolka je najbolj običajno potreben le en odvzem krvi. Da se boste izognili pooperativnim zapletom, je potrebno imeti urejen krvni pritisk, krvni sladkor, terapijo revmatoidnega artritisa, motenj srčnega ritma, ledvične bolezni ali druge spremljajoče bolezni. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *