Delo preko študentskega servisa brez statusa

Delo preko študentskega servisa brez statusa ni mogoče. Ker pa se slej kot prej vsakemu zgodi, da ostane brez statusa dijaka oziroma študenta, je dobro vedeti, kaj storiti v prihodnje. Če ostaneš brez statusa, delo preko študentskega servisa brez statusa torej ni mogoče. Tvoja naloga je, da si čim prej poskušaš poiskati službo oziroma redno zaposlitev. Če pa ti to ne uspe, ti svetujemo, da se čim prej prijaviš na Zavod za zaposlovanje. 

Delo preko študentskega servisa brez statusa

V nadaljevanju tokratnega članka smo pripravili še več informacij za vse tiste, ki ne morajo opravljati delo preko študentskega servisa brez statusa. Tudi tebe vabimo k branju!

Evidenca brezposelnih oseb in zdravstveno zavarovanje

Na ZRSZ je mogoča prijava v evidenco brezposelnih oseb ali evidenco iskalcev zaposlitve, in sicer z izpolnitvijo ter predložitvijo obrazca. Prav tako ti svetujemo, da si urediš zdravstveno zavarovanje. Obvezno zdravstveno zavarovanje ureja Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ). V skladu z zakonom mora prav vsaka oseba imeti urejeno zdravstveno zavarovanje. Ko imaš študentski status, si obvezno zdravstveno zavarovan prek družinskega člana, če pa si zaposlen, ti obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec.

ZRSZ

Ko pa ti status študenta poteče, moraš obvezno zdravstveno zavarovanje plačati sam ali pa ti ga, če ste do tega upravičeni, iz državnega proračuna krije Center za socialno delo. Obvezno zdravstveno zavarovanje je torej treba urediti takoj, ko ti poteče status študenta. Urediš ga lahko na katerikoli izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, neodvisno od kraja stalnega ali začasnega bivališča. Dobro je vedeti, da obvezno zdravstveno zavarovanje v večini primerov krije le del stroškov zdravstvenih storitev, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Pravico do uveljavljanja denarne socialne pomoči

Si vedel, da s prijavo na Zavodu za zaposlovanje pridobiš tudi pravico do uveljavljanja denarne socialne pomoči? Ja, prav zares! Oddati moraš vlogo za denarno socialno pomoč. Uveljavljaš jo lahko na pristojnem Centru za socialno delo (CSD). Pristojnost CSD je povezana s krajem tvojega stalnega prebivališča, zato je treba izpolnjeno Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev oddati na CSD, ki je pristojen v kraju, v katerem imaš stalno prebivališče, ne glede na to, kje dejansko prebivaš.

Prosta delovna mesta

Ko se posameznik prijavi na ZRSZ, je zelo pomembno, da ves čas spremlja razpise in prosta delovna mesta v različnih podjetjih. Če ga povabijo na razgovor pa se vsekakor mora udeležiti slednjega. Izredno pomembna je dobra priprava na razgovor za službo. Med pogovorom z rekruterji, se imaš priložnost predstaviti v najboljši luči, pokazati najboljše lastnosti svoje osebnosti in na bodoče delodajalce pustiti splošno pozitiven vtis. Zelo pogosto prevlada pozitiven odnos kot najbolj pomemben dejavnik, ki temelji na tem, ali se bodo kadrovniki odločili za tebe ali za tvojo konkurenco.

Je čas za prvi razgovor za službo?

Če želiš zasijati na razgovoru za službo, se torej pokaži v najboljši luči! Bodi prijazen, spontan in nasmejan, prav tako pa pokaži motiviranost in željo do dela. Pokaži tudi željo po prevzemu odgovornosti za opravljanje dela, pripravljenost na preizkušanje novih metod in učenje novih stvari. Najbolj pomembno je, da vse težave pustite pred pisarno, v katero vstopate, in pokažete popolno profesionalnost. Zaposlovalci in delodajalci bodo znali ceniti takšno vedenje. Pred intervjujem upoštevaj tudi naslednje stvari: primerno oblačenje, dobra informiranost o podjetju in pozitivno razmišljanje. Pri oblačenju velja rek »ko si dobro videti, se počutiš dobro«, zato si temu primerno izberi svoj “outfit”. Obleči tisto, v čemer se počutiš udobno, obenem pa ne pozabi ostati eleganten in ugleden. Poskrbi tudi za izbiro nakita in bodi  diskreten. Še pred razgovorom naredi temeljito raziskavo o podjetju. Vprašanja o poslanstvu, viziji, dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo, so obvezna in če ne veš, kako odgovoriti nanje, ne boš pustil dobrega vtisa. Želimo ti veliko uspehov pri iskanju službe! 

Mjob

Ob koncu tokratnega članka naj še enkrat povzamemo, da delo preko študentskega servisa brez statusa ni možno, vendar pa obstajajo številna druga prosta dela, na katera se lahko prijaviš. Za več informacij pa klikni na odebeljeni napis – delo preko študentskega servisa brez statusa.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *