Cider

Cider je angleško ime za jabolčno vino. Gre za pijačo, ki je izdelana iz jabolk po prav posebnem tehnološkem postopku. Naj še omenimo, da je pijača lahko brezalkoholna ali pa vsebuje alkohol, in sicer od 4 % do 5 %. 

Cider

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še nekaj več informacij o priljubljeni pijači cider, ki jo enostavno morate poskusiti tudi vi. V kolikor želite izvedeti še kakšno informacijo o tej tematiki, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. Zagotovo boste izvedeli kaj novega! 

Postopek pridelave

Najprej vam bomo predstavili postopek pridelave in sestavo cidra. Naj omenimo, da je proizvodnja jabolčnega vina precej podobna proizvodnji pridelave vina iz grozdja. Razlika je le v posameznih stopnjah. Pomemben je tudi izbor surovin, saj lahko dober cider pridobijo le iz sort jabolk, ki imajo višjo stopnjo kisline. Glede na to, da sok po stiskanju močno porjavi, mu je potrebno takoj dodati žveplo v obliki žveplaste kisline. Pred alkoholnim vrenjem v jabolčni sok dodajajo tudi kvasovke različnih vrst, saj začnejo proces fermentacije. Kot zanimivost naj še omenimo, da se pojavijo tudi ocetnokislinske in mlečnokislinkse bakterije.

Jabolčni kis

V primeru nepravilne pridelave, se lahko alkoholno vrenje nadaljuje v ocetnokislinsko vrenje in iz jabolčnega vina nastane jabolčni kis. Naj poudarimo, da po biokemijski sestavi jabolčno vino vsebuje vodo, razpoložljive ogljikove hidrate, etanol, minerale, sadne kisline, invertni sok, glicerol, fenole, dušikove komponente in še sladkor. 

Jabolčni kis

Vrste jabolčnega vina

Sedaj pa vam bomo predstavili še vrste jabolčnega vina. Cider je lahko peneč, bel, brezalkoholni, nizko alkoholni, suhi ali sladki. Najbolj pogosto se uporablja v prehrani, kot dopolnilo k jedi ali pa iz njega naredijo s pomočjo ocetnokislinske fermentacije jabolčni kis. Ali ste vedeli, da je v Združenem kraljestvu jabolčno vino definirano kot pijača, ki nastane iz fermentiranega jabolčnega soka? Ja, prav zares! Podobni izrazi, kot so na primer cidre oziroma sidra, pa se uporabljajo v Španiji in Franciji. Najverjetneje ste že slišali, da se cider proizvaja tudi v Nemčiji in na Švedskem, čeprav nimajo specifičnega izraza za poimenovanje te alkoholne pijače. Ravno zaradi tega pa uporabljajo kar izraz jabolčno vino. V Kanadi in ZDA pa izraz cider uporabljajo za nefermentiran jabolčni sok, ime hard cider pa pomeni, da je fermentiran. Na švedskem in še v nekaterih drugih skandinavskih državah proizvajajo po istem postopku tudi pijače iz katerega drugega sadja, kot na primer hrušk (hruškov cider) ali pa iz gozdnih sadežev (cider iz gozdnih sadežev).

Različna imena za cider

Na različnih območjih slovenskega podeželja poznajo kmetje najrazličnejša imena za omenjeno pijačo, kot so: jabolčnik, tukla, kukla ali pa mošt. Naj še omenimo tolkec oziroma tolkovec, ki je ime dobil po tem, ker jabolk pred stiskanjem niso mleli, ampak tolkli v lesenem koritu s štokom. Slednji se je imenoval tolkec. Ali veste, da je beseda »cider« v Sloveniji registrirana blagovna znamka podjetja Pivovarne Laško? To podjetje pa se med drugim ukvarja tudi s trženjem jabolčnega vina pod tem imenom. 

Jabolčni tat bezeg

Na tem mestu vam predstavljamo tako imenovani »jabolčni tat« z okusom bezga. Gre za gazirano pijačo na osnovi jabolčnega vina in z okusom bezga. Ta vsebuje 4,5 % alkohola in ponuja naravno aromo bezgovih cvetov, ki dajejo pijači prav posebno osvežilno noto ter tatinski karakter. Ta vas bo zagotovo okradel žeje tudi v najbolj poletnih mesecih!  Da ne bi bilo temu jabolčnemu vinu dolgčas, so mu dodali še mehurčke in druge sestavine. Tako so ga zapisali prepoznavnemu tatinskemu karakterju. Verjemite, da to vino najlepše steče, ko je dobro ohlajen in s tem izredno osvežilen ter piten.

Jabolčni tat bezeg

Sestavine

Sedaj pa vam bomo predstavili, katere so glavne sestavine omenjene pijače. Jabolčni tat torej sestavljajo: Jabolčno vino (fermentirani jabolčni sok s sladkorjem) 46%, voda, sladkor, ogljikov dioksid, kislina: jabolčna kislina, barvilo: karamel, naravne arome in še antioksidant: kalijev metabisulfit. V kolikor smo vas navdušili nad to pijačo, vam svetujemo, da jo naročite preko spletne trgovine Rundasekunda. V enem paketu boste prejeli 25 enot (po 0,33 litra na posamezno enoto), zanj pa boste odšteli 20,99 evrov. 

Stekleni kozarci za popoln okus

Svetujemo vam, da se odločite tudi za nakup kvalitetnih steklenih kozarcev, v katerem bo ta pijača še bolj sprostila vse svoje arome. Poleg tega pa jo boste lahko pred zaužitjem tudi povohali in si spočili oči na njeni zlato-rumeni barvi. Pa naj vam predstavimo še ključen element oziroma predlog za serviranje. Čeprav se Jabolčni tat vztrajno izmika pravilom, ga je najlažje ujeti postreženega močno ohlajenega ali pa s tretjino ledu.

Jabolčni tat v steklenem kozarcu

Vsako leto bolj priljubljen

Tako, pa smo prišli do konca tokratnega članka. Nazadnje naj še omenimo, da je v Sloveniji jabolčnik iz leta v leto bolj priljubljen, vendar kljub temu ni med najbolj priljubljenimi pijačami, tako kot v Belgiji in Angliji. V teh dveh državah uporabljajo za nastanek jabolčnega vina prav posebne, specifične sorte jabolk, ki so manjše in imajo trpko sladek okus. Mednje sodijo: Dabinett, Ellis Bitter, Major, Harry Master in pa tudi Michelin. Mi vam priporočamo, da se čim prej osvežite z omenjeno pijačo, saj bo ta edinstveni okus pričaral prav posebno prijetne občutke na vaših brbončicah!

Nakup preko spleta

Ne čakajte predolgo in si še danes zagotovite svoj paket omenjene pijače preko spletne strani Rundasekunda! Na njihovi spletni strani pa si oglejte še ostalo ponudbo pijač, ki so jo pripravili za vas. Poleg tega boste med njimi zasledili tudi brezalkoholno in alkoholno pivo, sokove, energijske pijače in še veliko več. Med drugim prodajajo tudi točilne aparate za pivo, ki so v zadnjem letu pravi prodajni hit! Hitro kliknite na zgornji odebeljeni napis, pokukajte v omenjeno spletno trgovino in si naročite le najboljše za vaš okus! Ne bo vam žal!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *