Chardonnay

Chardonnay je znana sorta vinske trte, ki daje istoimensko vino. To vino in trta sta zelo razširjeni po vsem svetu.

Bourgogne Chardonnay

Trta izvira iz francoske pokrajine Burgundija, v preteklosti pa so jo pogosto zamenjevali z belim pinotom. Zadnje raziskave so pokazale, da je ta trta naravni križanec, in sicer med modrim pinotom ter gouais blancom. Vedite, da v Sloveniji Chardonnay uspeva v vseh vinorodnih pokrajinah in se zelo dobro prilagaja različnim klimatskim razmeram. Sorta je izredno dobro zastopana na Štajerskem, saj nudi zelo ugodno klimo. Prav tako nudi tudi zelo dobro lego in vrhunske talne razmere za pridelavo. Vsekakor je trto Chardonnay mogoče najti tudi drugje. V ponudbi je mogoče najti številne različice tega vina, npr.: vino starano v lesu. Vsaka izmed različic pa je na svoj način unikatna, posebna in po nečem izstopa. Dobro je vedeti, da se običajno Chardonnay ponudi k jedem z žara in k tistim iz belega mesa. To odlično vino, ki zori v hrastovih sodih, se lepo poda začinjeni hrani ali dimljenim ribam. Prav tako se zelo lepo poda tudi jedem narejenim iz paradižnika. Tem še dodatno poudari svežino.

Chardonnay Marjan Simčič

Ste že izbrali vaš najljubši Chardonnay?

Ste že izbrali vaš najljubši Chardonnay? Če vaš odgovor ni pritrdilen, vam svetujemo, da čim prej pokukate v spletno vinoteko eVino in izberete svoje najljubše vino. Na tem mestu vam predstavljamo priljubljeni Chardonnay Brut, ki velja za zelo elegantno burgundijsko penino s sadnim pridihom. Na nosu lahko zaznate limono, hruško, jabolka in breskve. Grozdje je trgano ročno. Prešanje pa poteka v pnevmatskih prešah, kjer uporabijo okoli 75% mošta iz prvega prešanja in 25 % iz drugega. Tako alkoholno kot tudi mlečno-kislinsko vrenje poteka po sortah oziroma po različnih legah ločeno. Potem pa vina združijo. Vino nato zori na kvasovkah vsaj 12 mesecev v podzemnih kleteh, ki so izkopane iz apnenca. V kolikor bi želeli okusiti to odlično vino, ki vsebuje 12,5% alkohola, vam svetujemo, da ga naročite v spletni vinoteki eVino. Zanj (0,75l) boste odšteli 13,49 evrov. 

Capenisis Chardonnay 2015

Na tem mestu pa nikakor ne smemo pozabiti še na Capenisis Chardonnay 2015, ki se odpre z lepo strukturiranim vonjem po citrusih. Dodana pa je tudi nota po jabolkih in hrastu. Vino se konča z uravnoteženim in izredno dolgotrajnim zaključkom. Kot del družine Jackson družba Capensis od leta 2013 iz nekaterih najvišjih vinogradov v zahodnem rtu Južne Afrike proizvaja Chardonnay.

Chardonnay 2015, Capensis, Južna Afrika

Ta ima izjemno visoko kakovost terroirjev. To vino (letnik 2015) je hladno in elegantno na nosu z aromo limone, ostrimi zelenimi jabolki in nežnimi aromami hrasta. Naj poudarimo, da je okus čist, z izraznimi notami začinjene hruške in limone. Zaključek pa je dolg, mineralen. Poudariti moramo, da je to vino srednje rumeno-zlate barve, na nosu pa se preplezajo arome citrusov, masla, lilij in tudi vanilje. V ustih lahko zaznate okus kremaste limone. Na tem mestu naj še poudarimo, da je tekočina srednjega telesa z zmernimi kislinami in precej dolgom pookusom. To bogato belo vino pa sicer vsebuje 14 % alkohola. Če se boste odločili za nakup, boste za eno steklenico tega vrhunskega vina odšteli 74,90 evrov.

Spletni nakup Chardonnaya na evino.si

Svetujemo vam, da čim prej pokukate v spletno vinoteko eVino in naročite vaše najljubše vino. Prav tako vam svetujemo, da si ogledate še ostalo ponudbo pijač in drugih kulinaričnih dobrot, ki so jih pripravili za vas. Če iščete pravo darilo za svojega najboljšega prijatelja ali prijateljico, sorodnike ali boljšo polovico, potem je vinoteka eVino pravi naslov za nakup darila! Ne odlašajte in že sedaj kliknite na zgornji odebeljeni napis ter si oglejte to pestro ponudbo, ki so jo pripravili. Prepričani smo, da boste navdušeni tudi nad ponudbo žganih pijač (rum, gin, cognac). Podarite pa lahko tudi darilni bon.

Chardonnay Movia


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *