Acl koleno

Acl koleno se pojavlja pri splošni populaciji pa tudi pri vrhunskih športnikih. V nadaljevanju tokratnega članka smo za vas na enem mestu zbrali še več informacij o tematiki acl koleno. Če želite izvedeti več o tem, vas vljudno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Acl koleno

Kaj je acl koleno?

Acl koleno oziroma poškodba sprednje križne vezi je ena izmed najbolj pogosto pojavljajočih se poškodb, na omenjenem delu telesa. Sprednja križna vez v kolenu povezuje stegnenico in golenico ter preprečuje, da bi golenica pri vsakodnevnih gibih zdrsnila naprej. Skupaj z zadnjo križno vezjo, s katero se tudi križata, tvorita pomembno stabilnost kolenskega sklepa. Zagotovo ste že slišali, da se takšna poškodba največkrat pojavi predvsem pri aktivnostih z nenadno spremembo smeri (kot je na primer: zdrs po spolzkih tleh, smučanje ali kaj drugega). Pojavlja se tudi pri poskokih, pristajanjih na eni nogi in še kje. Dejavnika tveganja za poškodbo sta lahko udarec v koleno ali pa celo starost. Ugotovitve oziroma dokazi namreč pričajo, da je najbolj rizična populacija za acl koleno stara od  15 do 45 let. Razlog pa naj bi bil aktiven življenjski slog te populacije in pa posledično še več možnosti za poškodbo.  Vedite, da je preventiva izredno pomembna!

Kaj je acl koleno?

Rehabilitacija

Rehabilitacija pri poškodbi acl koleno pa se začne že pred operacijo, zelo pomemben pa je tudi čas po operaciji. Čas trajanja rehabilitacije po tej operaciji je od 6 do 9 mesecev. Če ni večjih vzporednih posegov na meniskusu, uporaba bergel po operaciji načeloma ni nujno potrebna oziroma se slednje uporabljajo le nekaj dni. V začetku se je potrebno izogibati daljši hoji, saj ta lahko povzroča hude bolečine in pa otekanje. Tudi nošenje 4 točkovne opornice po operaciji ni nujno prisotno ves čas oziroma je prisotno le v začetni fazi (kasneje se opusti).

Rehabilitacija

V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili še več informacij o zdravljenju oziroma rehabilitaciji acl kolena. 

Faze rehabilitacije

Kot smo že omenili, mora biti rehabilitacija sekvenčno razdeljena v več faz, ki upoštevajo smernice celjenja in ligamentizacije grafta. V vsaki fazi je nujno potrebno postaviti individualne cilje, ki jih mora poškodovanec doseči. V splošnem pomenu je zdravljenje takšne poškodbe kirurško, ni pa nujno. Po oceni ortopeda namreč operacija sprednje križne vezi ni potrebna pri posameznikih, ki ne izvajajo aktivnosti, ki bi močno obremenjevale to vez. Ne rizični športi v tem primeru so kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh, hoja in še nekateri drugi. Te operacije se ne izvajajo pri posameznikih, ki imajo artritis ali starejši, ki so na splošno manj fizično aktivni. Omenjena vez ima tudi zelo nizek potencial samoceljenja, vendar pa ta pri nekoliko mlajših vseeno obstaja. Ravno zato se ob delni rupturi sprednje križne vezi pri mladostnikih pogosto priporoča najprej (tako imenovano) konzervativno zdravljenje poškodbe.

Zanimivosti

Kot zanimivost naj še omenimo, da takšna operacija poteka po artroskopski metodi, ki je v tem primeru najbolj učinkovita. Pri posegu gre za menjavo vezi z odvzemom materiala iz drugega predela telesa, vsadek se imenuje »graft«. Slednjega kirurško vstavijo na mesto poškodovane križne vezi. Graftov poznamo več, vsak pa s seboj nosi specifične mehanske lastnosti, prednosti in slabosti. Glede na prednosti ali pa slabosti uporabe vrste grafta, glede na zahteve aktivnosti posameznika oz. športa, se pacient skupaj z zdravnikom in kirurgom odloči, kateri graft se bo v operativnem posegu uporabil.

Dodatne informacije

Če želite o tej tematiki izvedeti še več, vam svetujemo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis. Že v naslednjem trenutku se boste znašli na spletni strani odličnega Nejca Šimenka, ki se ukvarja (med drugim) tudi z vadbo pacientov oziroma njegovih strank po operaciji križne vezi. Za več informacij pa ga lahko tudi pokličete ali pa mu napišite elektronsko sporočilo. Z veseljem vam bo odgovoril v najkrajšem možnem času. 

Nejc Šimenko
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *