MAČJA LEVKOZA

MAČJA LEVKOZA je kronična bolezen mačk, ki jo povzroča virus mačje FeLV. Mačke se namreč okužijo ob tesnem stiku z drugimi mačkami, in sicer s prehranjevanjem in pitjem iz iste posode, z ugrizi in medsebojnim umivanjem. MAČJA LEVKOZA je nevarna predvsem za necepljene mačke vseh starosti in je neozdravljiva. 

Prenos virusa iz mačke na mačko

Virus se iz mačke na mačko prenaša s slino (medsebojno umivanje, ugrizi, hranjenje preko skupnih posodic), spolnim stikom ter tudi s telesnimi izločki. Ste vedeli, da se lahko mladički okužijo tudi preko pozitivne matere. V okolju je virus (k sreči) bolj slabo obstojen, uničiti ga je mogoče že z običajnimi razkužili. Tako lahko še enkrat poudarimo, da je okužba možna le z neposrednim stikom z drugo mačko. Najbolj pogosta posledica okužbe, ki se pojavi pri tem virusu, je zmanjšana imunska odpornost (imunosupresija). 

Mačja levkoza - prenos

Znaki levkoze v vaših mačkah

Znaki bolezni se sicer razlikujejo, vendar pa so pri večini odvisni tudi od podtipa virusa. MAČJA LEVKOZA vpliva na pojav različnih vizualnih in drugih sprememb pri mačkah. Opazite lahko blede ali rumene sluznice, mačka nima apetita, hujša, lahko se pojavi driska, bruhanje, povečane bezgavke, lahko opazimo tudi močno vnetje v ustni votlini. Najbolj smiselno je, da imajo okužene živali redne veterinarske preglede. To pomeni, da se pregledi izvajajo na 6 – 12 mesecev.

znaki levkoze

Pomembno je tudi, da se okužena mačka strogo zadržuje le v stanovanju. Na ta način se namreč prepreči pojav infekcije na druge mačke ter zmanjša možnost za poškodbe in infekcije vaše mačke, ki bi bile lahko zaradi slabšega imunskega sistema zanjo usodne. Obenem je precej smiselno tudi hranjenje z visoko kvalitetno mačjo hrano ter redno dodajanje vitaminsko-mineralnih dodatkov. V primeru, da imate v vašem gospodinjstvu več mačk, pa vam svetujemo, da testirate tudi ostale. Če so negativne na FeLV, jih lahko proti bolezni zaščitite z vakcinacijo. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *